Ştiri

Sursa imaginii: zf.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

09 Sep. 2020 / 09:51

Recoltă mai mică de mere în acest an

Merele sunt mai mărunte în acest an, dar cel puţin în nordul ţării recolta se arată bună în pofida condiţiilor climaterice neprielnice. Agricultorii din Soroca par optimişti după primele tone de mere culese în ultimele zile şi se pregătesc pentru exportul în Uniunea Europeană (UE). Estimările arată o diminuare cu 20% a producţiei de mere, până la 500 de mii de tone, relatează Mesager.

Fermierul Vladimir Ivanov are o livadă de 130 de hectare de mere, a plantat 12 soiuri, conformându-se solicitărilor atât ale pieţii interne, cât şi celei externe. Din cauza lipsei de umiditate, fructele nu prea au crescut în volum, astfel că o bună parte vor ajunge la suc.   

Dacă anul trecut merele din Soroca au ajuns în Federaţia Rusă şi Belarus, în acest an vor lua şi calea spre UE. Pentru aceasta a fost construit un frigider cu o capacitate de 800 de tone.

Potrivit experţilor, în acest an pierderile mari au putut fi evitate de producătorii care au respectat întocmai tehnologiile de producere. 

„Au fost efectuate la timp lucrările agrotehnice, măsurile de protecţie şi au fost irigate. În livezile care nu sunt irigate recoltele o să fie mult mai mici. Vorbim despre utilizarea corectă a produselor de uz fitosanitar”, a declarat Iurie Fală, director executiv al Asociaţiei „Moldova Fruct”.

În plus, producătorii orientaţi spre export sunt avertizaţi că, în condiţiile pandemiei, consumatorul din afară a devenit mai vigilent la ceea ce consumă.  

Din recolta estimată de peste 500 de mii de tone de mere, 220 de tone ar urma să fie conservate, iar alte 70 de tone vor fi consumate de moldoveni în stare proaspătă. 200 de mii de tone vor fi exportate preponderent pe pieţele din CSI, Europa Centrală şi de Est.

Comentarii