Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: admin

Ştiri / Economic

05 Dec. 2019 / 16:15

Proiectul Bugetului de Stat, votat de Parlament

Parlamentul a aprobat cu majoritatea voturilor, în prima lectură, proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2020. Documentul prevede 44,1 miliarde de lei venituri şi 51,5 miliarde de lei cheltuieli. Deficitul depăşeşte 7 miliarde de lei. Bugetul este construit pe o creştere economică de 3,8%, o inflaţie medie anuală de 5,7%, o majorare a exporturilor cu 9,4% şi o sporire a importurilor cu 7,1%, dar şi creşterea salariului mediu pe economie cu 8%.

Sergiu Puşcuţa, ministrul Finanţelor, susţine că veniturile vor înregistra o creştere cu 8,6 la sută faţă de Bugetul de Stat precizat pe anul 2019. Creşterea veniturilor Bugetului de Stat se va produce, în special, din contul impozitelor şi taxelor cu 3 506,1 mil. lei, inclusiv datorită măsurilor noi prevăzute de politica fiscală în sumă de 518,0 mil. lei şi altor venituri cu 17,8 mil.lei. Totodată, se vor reduce din contul revizuirii defalcărilor de la impozitul pe venitul persoanelor fizice în sumă de 208,9 mil. lei şi intrărilor de granturi cu 12,7 mil. lei. Creşterea veniturilor Bugetului de Stat, cu excepţia granturilor, va constitui 9,0%.

Din suma totală a cheltuielilor de stat pentru anul 2020, 48% reprezintă transferurile către alte bugete, 52% sunt cheltuieli pentru implementarea programelor în anul 2020. Cheltuielile destinate proiectelor finanţate din surse externe vor constitui 5,1 miliarde de lei.

„În anul 2020 vor derula circa 72 de proiecte derulate din surse externe. Cele mai importante vizează dezvoltarea infrastructurii drumurilor. Vorbim de dezvoltarea infrastructurii drumurilor cu suportul Federaţiei Ruse; Proiectul de susţinere în sectorului drumurilor, finanţat de BERD şi BEI; Proiectul reabilitarea drumurilor locale, finanţat de Banca Mondială; Proiectul Reformei Educaţiei în Moldova, finanţat de Banca Mondială; Proiectul Livada Moldovei; Proiectul de construcţie a unui penitenciar în Chişinău”, a spus Sergiu Puşcuţa.

Comparativ cu anul 2019, cheltuielile Bugetului de Stat se majorează cu 11,3%, cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat - cu 7,3%, cheltuielile fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală - cu 8,7%, iar cheltuielile bugetelor locale - cu 9,0%.

Sergiu Puşcuţa, ministrul Finanţelor, a explicat că estimările pentru Bugetul Public Naţional pentru anul 2020, care include bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, fondurile asigurărilor obligatori medicale şi bugetul administraţiilor publice locale, prevăd o creştere a veniturilor şi cheltuielilor de 8,9% şi, respectiv, 10,2%. Veniturile Bugetului Public Naţional se estimează în sumă de 69,2 miliarde de lei, iar cheltuielile – 76,6 miliarde de lei. Deficitul Bugetului Public Naţional, excluzând granturile, va constitui 9 188,8 mil. lei, sau 4,0% din PIB.

Legea Bugetului de Stat este adoptată de către Parlament în trei lecturi.

Comentarii