Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

19 Iul. 2019 / 14:48

Produsele din tutun care nu ard vor fi supuse aceloraşi reglementări ca şi ţigările

Produsele din tutun care nu ard vor fi supuse aceloraşi reglementări ca şi ţigările. Parlamentul a aprobat în prima lectură, în şedinţa plenară de astăzi, modificări la Legea privind controlul tutunului, Codul contravenţional şi Codul fiscal.

În legislaţie vor fi incluse două noţiuni noi ”aerosol de produs din tutun şi produs conex”, „ţigaretă pentru dispozitiv de încălzire a tutunului” şi modificări la noţiunea ”fumat”. Totodată, pe fiecare ambalaj al produselor din tutun care nu arde vor fi plasate avertismentele „Acest produs din tutun dăunează grav sănătăţii şi creează dependenţă. Renunţă acum!” şi ”Acest produs din tutun conţine gudron, nicotină, monoxid de carbon şi alte substanţe nocive, care dăunează grav sănătăţii şi creează dependenţă.”

Parlamentul a mai aprobat revenirea la norma iniţială, aprobată în 2015, care protejează copiii de tutun prin eliminarea alimentelor sau caracteristicilor produselor din tutun care să facă asociere cu produsele alimentare, cosmeticele sau jucăriile. Totodată, au fost aprobate modificări şi completări care să asigure norme echitabile pentru produsele din tutun şi produsele din tutun care nu arde cu referire la retragerea licenţei.

Deputaţii au mai aprobat modificări la Codul fiscal, prin care se aplică acelaşi mod de calculare a accizelor şi cotă a accizelor pentru ţigaretele pentru dispozitive de încălzire a tutunului ca şi la ţigaretele cu filtru.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, oferind timp industriei de produse de tutun care nu arde să se conformeze reglementărilor. Produsele din tutun care nu arde plasate pe piaţă până la intrarea în vigoare a legii vor fi comercializate până la epuizarea stocului.

Rezoluţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din 6 octombrie 2018 recunoaşte că produsele de tutun de tip „heat-not-burn” sunt produse din tutun care cad sub incidenţa Convenţiei Cadru a OMS privind Controlul Tutunului, ratificată de Parlamentul Republicii Moldova.

 

Comentarii