Ştiri

Sursa imaginii: captură video:privesc.eu

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

23 Feb. 2021 / 13:52

SA Termoelectrica a inaugurat o centrală termică pe biomasă

O centrală termică pe biomasă a fost inaugurată astăzi la Chişinău. Lucrările de construcţie a centralei au fost cofinanţate din bugetul de stat prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Cercetare şi Dezvoltare, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Directorul general al SA „Termoelectrica”, Veaceslav Eni, a menţionat că noua centrală va îmbunătăţi securitatea energetică a ţării şi va deveni un exemplu de producere a energiei verzi în Republica Moldova.

„Coşul de încărcare se încarcă odată la zece zile şi practic totul este automatizat, în dependenţă de temperatura aerului exterior se tastează temperatura şi atunci producerea energiei termice este instantanee, dirijată de la distanţă. Eu sper ca în următorii 3,6 ani tot municipiul Chişinău să fie asigurat cu asemenea centrale”, a precizat directorul Termoelectrica, Veaceslav Eni, citat de Mesager. 

„Mă bucur să constat că politicile în domeniul eficienţei energetice şi surselor de energie regenerabilă elaborate şi promovate de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii prind viaţă în proiecte inovaţionale dezvoltate şi implementate de societăţile comerciale ale statului cu suportul şi în cooperare cu mediul academic”, a menţionat secretarul de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Mihail Lupaşcu.

Construcţia dispune de un cazan pe biomasă automatizat, iar în calitate de combustibil este utilizată o plantă originară din Asia, ce ar putea înlocui gazul şi cărbunele. Potrivit specialiştilor, supusă arderii, aceasta are o putere calorică mai bună decât lemnul. Centrala termică pe biomasă are o putere de 150 de kW. În prezent, aceasta este încadrată în sistemul centralizat al SA. Termoelectrica.

Planta energetică Miscanthus este o sursă regenerabilă de energie ce nu generează emisii de gaze cu efect de seră. În prezent, un lot experimental creşte la Institutul de Genetică, Fiziologie şi de Protecţie a Plantelor (IGFPP) pe o suprafaţă de două hectare. Planta a fost adusă din Marea Britanie în 2017, iar după doi ani a fost strânsă prima recoltă.

„Unica activitate care se realizează la plantaţie este recoltarea, în rest nu necesită nici o lucrare de întreţinere, prăşirea, stropire, aplicare a anumitor produse. Sunt cei mai performanţi miscantuhus care se utilizează în scopuri energetice, sunt implementate în multe ţări europene”, a declarat directoarea IGFPP, Larisa Andronic.

Centrala termică a fost construită timp de patru luni, graţie unui proiect implementat în parteneriat cu IGFPP, Termoelectrica şi cofinanţat din Bugetul de Stat.
 

Comentarii