Ştiri

Sursa imaginii: democtaty.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

13 Iul. 2019 / 10:23

PNUD va continua să susţină ţara noastră în dezvoltarea serviciilor socio-economice şi de infrastructură

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan a avut o întrevedere cu Coordonatorul Rezident al ONU, reprezentant permanent al PNUD, Dima Al-Khatib. În cadrul întâlnirii au fost discutate un şir de subiecte din Programul de ţară al Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova pentru anii 2018-2022, pe dimensiunile: creşterea economică durabilă, guvernare eficientă şi schimbarea climei, mediu şi energie.

Ministrul a menţionat că una din principalele misiuni ale Guvernului este asigurarea unui sistem economic transparent cu ZERO toleranţă faţă de corupţie şi focusat asupra dezvoltării economice şi luptei contra schemelor de corupţie. „Ne dorim să întoarcem încrederea cetăţenilor în instituţiile statului, pentru ca fiecare să se simtă în siguranţă la el acasă, să beneficieze de locuri de muncă cu salarii decente şi servicii sociale de calitate” a punctat Vadim Brînzan.

De asemenea, ministrul Economiei şi Infrastructurii a prezentat priorităţile activităţii sale, precum şi cele patru dimensiuni prioritare - „4D”: Deconspirarea schemelor de corupţie, Demonopolizare, Deetatizare şi Dezvoltare.  Prin „4D” se urmăreşte crearea unei economii bazate pe cunoştinţe, prin care se dezvoltă procesul de externalizare a afacerilor şi anume prin intermediul investiţiilor în infrastructură, IT, inovaţii, ştiinţă, învăţământ, asigurarea medicală, implementarea tehnologiilor moderne. Pentru implementarea celor 4D strategici, Republica Moldova mizează şi pe suportul PNUD.

Reprezentantul permanent al PNUD, Dima Al-Khatib a apreciat parteneriatul puternic existent între Republica Moldova şi PNUD, reiterând interesul de a contribui la dezvoltarea economică a ţării noastre prin reducerea sărăciei, guvernarea democratică şi consolidarea păcii, schimbările climatice şi riscul de dezastre, precum şi inegalitatea economică.

Totodată, reprezentanţii PNUD au menţionat despre importanţa atragerii diasporei în ţară, ţinând cont de faptul că diaspora este o resursă umană calificată şi ar putea să se implice activ în proiecte de dezvoltare socio-economice.

Programul PNUD în Moldova se ghidează de Programul său de Ţară şi de Cadrul de asistenţă pentru dezvoltare ONU-Moldova pentru 2018-2022, care vin să sprijine priorităţile Guvernului Republicii Moldova.

Comentarii