Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

27 Oct. 2020 / 19:52

Mai multe companii înfiinţate de migranţi vor primi granturi pentru afaceri

Un număr de 41 de companii conduse de migranţi sau de rudele de gradul întâi ale acestora vor benificia de finanţare nerambursabilă în valoare de pâna la 250 de mii de lei din partea statului. Banii vor fi oferiţi de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii în cadrul Programului de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1, care este susţinut de Uniunea Europeană, relatează Mesager.

Unul dintre beneficiari este Dumitru Leonte, un tânăr antreprenor, care deţine o fermă de bovine şi porcine. El susţine că datorită acestei finanţări va putea achiziţiona un tractor.

„Noi dorim să modernizăm ferma, să cumpărăm utilaj agricol pentru perlucrare şi curăţire. Şi cu ajutorul PARE 1+1 vom beneficia de un tractor cu lopată şi deja toate ustensilele necesare”, a relatat Dumitru Leonte, beneficiar.

Mama şi soţul Victoriei Muşinschi au lucrat mai mulţi ani peste hotare şi au decis să investească banii agonisiţi în deschiderea unei pensiuni turistice în satul Molovata Nouă. Femeia spune că grantul îi va ajuta să-şi extindă afacerea.

„Procurăm tot utilajul pentru restaurant, pentru cantina unde se prepară bucatele, renovăm terenul de joacă pentru copii şi o să pocurăm mobilierul pentru exterior, pentru terase”, a precizat Victoria Muşinschi, beneficiară. 

Beneficiarii programului PARE 1+1 îşi propun să creeze aproximativ 130 de locuri de muncă în sate. 20 dintre cele 41 de afaceri vor fi finaţate de Uniunea Europeană.

„UE susţine sectorul privat din Republica Moldova. Pentru a reacţiona rapid în perioada pandemiei au fost alocate resurse pentru lansarea unei academii digitale de business”, a spus Gintautas Baranauskas, şef-adjunct Delegaţia UE.

„Încercăm să îi încurajăm că pandemia este o perioadă scurtă, dar viaţa este lungă şi planificarea care au făcut-o nu trebuie lăsată. În această perioadă dificilă, ODIMM a alocat finanţări nerambursabile în sumă de peste 50 de milioane”, a menţionat Iulia Costin, director ODIMM.

Până acum,  2.503 persoane au beneficiat de credite nerambursabile prin intermediul programului "PARE 1+1".

Comentarii