Ştiri

Sursa imaginii: timpul.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Economic

09 Aug. 2019 / 09:33

Jumătate din mărfurile comercializate în magazine trebuie să fie de producţie autohtonă, solicitarea mediului de afaceri

Lipsa pieţei de desfacere, birocraţia şi corupţia - acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă antreprenorii din ţară, care au avut o discuţie cu ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan. Omenii de afaceri le-au solicitat autorităţile să aprobe iniţiativa legislativă, care prevede ca 50 la sută din produsele vândute în magazinele de la noi să fie de producţie autohtonă, relatează Mesager.

„Magazinele se uită la noi nu ca producător, nu ca mâncare sănătoasă, dar îi interesează preţul şi ambalajul, să fie cât mai frumos. În trei metri de raft, eu cred că măcar două şchioape pentru producătorii noştri mici pot să le ofere reţelele, pe rafturi pe lângă producţii mari să fie şi loc pentru cei autohtoni, producătorii mari se uită la noi, duceţi-vă la piaţa centrală şi o să vindeţi producţia”, a spus Alina Sobol, antreprenoare.

„Aduci la un funcţionar documentul original, el se uită şi spune aduceţi-mi o copie autentificată notarial”, a spus Iurie Nastas, antreprenor.

Reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie spun că în ultimii doi ani peste 16000 mii de companii şi-au sistat activitatea.

„Cifrele statistice pentru anii 2017-2018 denotă o situaţie alarmantă. Mai multe companii în ţară se închid, decât se deschid. În 2017, opt mii de companii au fost lichidate, în 2018 - 8300 s-au închis. În total, 16 mii companii s-au lichidat, care aveau în spatele lor oameni, colective, care produceau, exportau. Ajungem la acea formulă să lansăm startap-uri, să lăsăm să crească companiile care activează”, a spus Sergiu Harea, preşedinte, CCI.

Autorităţile dau asigurări că întreprind toate măsurile pentru a redresa situaţia.

„Ne-am pus un scop foarte important de a crea un mediu de afaceri care ar fi bazat pe reguli transparente de joc, care nu se schimbă foarte des, sunt înţelese de către toţi, un mediul de afaceri fără corupţie, în care legea este în capul mesei şi în care antreprenorii sunt bineveniţi să aplice energia şi potenţialul pentru binele lor pentru binele ţării”, a spus Vadim Brânzan ministrul Economiei şi Infrastructurii

La şedinţa Comitetului pentru Antreprenoriat în Industrie de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie au participat peste 70 de antreprenori din ţară.

Comentarii