Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

13 Aug. 2020 / 15:38

Guvernul va investi din 2021 în restabilirea sistemelor de irigare

Guvernul va investi semnificativ, începând cu anul viitor, în restabilirea sistemelor de irigare. Premierul Ion Chicu a declarat joi în contextul unei deplasări în raionul Ştefan Vodă că, în caz contrar, Executivul va fi nevoit să aloce în fiecare an zeci de milioane de lei pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli din cauza lipsei de precipitaţii.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, o evaluare tehnică efectuată de Executiv a arătat că pentru revitalizarea sistemelor de irigare din ţara noastră sunt necesare aproximativ 135 milioane de euro.

Conform unor surse, în ţara noastră sunt în prezent 88 de sisteme de irigare construite încă în timpul URSS. Dintre acestea, 10 au fost reabilitate în perioada 2010-2015 din donaţii americane. 15 din celelalte 78 de sisteme sunt gestionate de asociaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigare, iar restul - de autorităţile publice. O parte din sistemele de irigare din perioada sovietică nu mai sunt funcţionale.

Conform aceloraşi surse, cele 88 de sisteme au asigurat în 2019 irigarea a 10 la sută din terenurile agricole din ţara noastră.

Comentarii