Ştiri

Sursa imaginii: telegraph.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

14 Dec. 2019 / 12:17

Guvernul îşi propune pentru următorii trei ani o creştere a PIB-ului, declaraţie

Guvernul îşi propune pentru următorii trei ani o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de la 227 miliarde lei în anul 2020 la 320 miliarde de lei în anul 2023, iar Acordul cu Uniunea Europeană (UE) este o prioritate. Despre aceasta a declarat prim-ministrul Ion Chicu, în cadrul emisiunii „Viaţa Publică” de la Radio Moldova.

„Săptămâna aceasta a fost plină de evenimente, unul dintre acestea a fost aprobarea Planului de Acţiuni al Guvernului pentru următorii trei ani. Noi trebuie să avem Planul şi claritatea, ce facem, pentru cine facem şi unde vrem să ajungem. Planul aprobat miercuri la şedinţa de Guvern cuprinde 12 compartimente importante, care se referă la toate domeniile vieţii: social, politic, economic. Ne propunem scopuri, obiective ambiţioase, dar realizabile, în condiţiile în care reuşim să ne mobilizăm cu toţii, atât Guvernul, cât şi alte ramuri ale puterii, dar cel mai important este dacă reuşim să avem încredere şi să muncim cu toţii pentru binele ţării noastre”, a menţionat premierul.

„Indicatorii cei mai importanţi sunt desigur creşterea economică. În următorii trei ani ne propunem să avem o creştere a PIB-ului de la 227 miliarde lei în 2020 la 320 miliarde în 2023 - acesta e un scop ambiţios, dar foarte realizabil. Aceasta bineînţeles nu va întârzia să se reflecte şi asupra salariilor. Dacă acum salariul mediu în sectorul public finanţat din bugetul de stat este în jur de opt mii de lei, pentru perioada 2023 modelele economice de calcul ne arată că vom ajunge în jur de 12700 dacă acea creştere a PIB-ului va fi realizată în mod practic”, a adăugat premierul.

Premierul Ion Chicu s-a referit şi la unele aspecte ale politicii externe, incluse în Planul de Acţiuni al Guvernului pentru perioada 2020-2023.

„Noi continuăm să îndeplinim şi vom intensifica nivelul de îndeplinire a obligaţiunile care le avem în contextul acordurilor semnate cu UE, cât şi cu comunitatea statelor independente. Acordul cu UE este o prioritate, sunt foarte multe acţiuni de îndeplinit, care se regăsesc în Planul de Acţiuni”, a declarat premierul.

Potrivit premierului, Executivul va continua parteneriatul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar nu vor fi acceptate condiţiile care sunt în detrimentul cetăţenilor şi a dezvoltării economice a ţării.

„Noi vrem să continuăm parteneriatul cu FMI, altceva e că noi nu vom mai accepta condiţii ce sunt în detrimentul intereselor cetăţenilor şi dezvoltării economice. Nu vom accepta în niciun caz cerinţa FMI de a majora tarifele interne la gaz. Al doilea moment de contradicţie – investiţiile pe care le planificăm în dezvoltarea economică. Aici este mai multă flexibilitate din partea FMI, avem de gând să ajungem la un numitor comun, dar în cazul insistenţei asupra condiţiilor inacceptabile pentru noi va trebui să luăm o pauză”, a punctat Ion Chicu.

Comentarii

Ultimele Ştiri

Cinci ani de la tragedia din Colectiv

Ştiri / Internaţional

30 Oct. 2020 / 19:51

Cinci ani de la tragedia din Colectiv

Omagiu la locul de veci al Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici

Ştiri / Cultură

30 Oct. 2020 / 19:37

Omagiu la locul de veci al Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici

Andrei Năstase: Poţi alege să aducem Moldova spre normalitate

Ştiri / Electorala

30 Oct. 2020 / 19:00

Andrei Năstase: Poţi alege să aducem Moldova spre normalitate

Îndemnul candidatului Tudor Deliu

Ştiri / Electorala

30 Oct. 2020 / 17:57

Îndemnul candidatului Tudor Deliu

Vezi arhiva