Ştiri

Sursa imaginii: oradesibiu.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

12 Noi. 2019 / 09:02

Guvernatorul BNM: Volumul creditelor noi acordate s-a majorat cu 26,1 la sută

După o perioadă de aproape trei ani de stagnare, populaţia a început să se împrumute mai mult de la bănci, în special fiind vorba de credite de consum şi ipotecare. Potrivit experţilor, evoluţiile în acest sens au fost determinate de faptul că în ultimul an ratele la credite sunt minime din punct de vedere istoric, variind între 7 şi 10 la sută. În plus, Banca Naţională a Moldovei (BNM) susţine că a creat condiţii pentru a stimula şi creditarea sectorului real, în valută naţională, pentru a reduce riscurile sistemice pentru economia ţării, relatează Moldova 1.

„Volumul creditelor noi acordate s-a majorat cu 26,1 la sută în trimestrul trei 2019 faţă de trimestrul trei al anului 2018 - asta sunt creditele noi. În acelaşi timp, rata dobânzii la creditele noi reprezintă linia roşie, s-a majorat neesenţial până la nivelul de 8,16%, stabilizarea relativă a ratelor medii la credite şi depozite noi pe parcursul ultimelor şase trimestre creează o climă financiară previzibilă pe termen mediu, ceea ce constituie un suport pozitiv pentru creşterea economică în perioada viitoare”, a declarat Octavian Armaşu, guvernatorul BNM.

În acelaşi timp, moldovenii spun că micşorarea dobânzii la creditele oferite de instituţiile financiar-bancare din ţară este benefică şi pentru cetăţeanul simplu, care nu dispune de suficienţi bani pentru a-şi acoperi unele cheltuieli de consum.

Experţii susţin că în ultimul an se înregistrează o creştere a portofoliului de credite acordate persoanelor fizice, însă este în scădere creditarea pentru persoanele juridice.

„Creditele de consum şi creditele ipotecare sunt creditele care au înregistrat cea mai mare creştere în ultimul an, acest lucru este determinat de faptul că într-adevăr noi avem şi rate la credite minime din punct de vedere istoric, în jur de 8-9-10 la sută, sigur în lei. Dacă vorbim despre ratele în cadrul creditelor ipotecare sau creditelor în cadrul programelor Prima Casă, acolo ratele sunt şi mai joase - în jur de 7-8 la sută, asta evident a motivat persoanele fizice să se împrumute de la bănci, este mai sănătos atunci când mai multe credite sunt acordate persoanelor juridice pentru că acestea creează o activitate economică mai largă şi mai intensă”, a precizat Eugen Ghileţchi, economist la Centrul „Expert-Grup”.  

În primele nouă luni ale anului, instituţiile financiar-bancare din ţară au acordat credite noi în sumă de aproape 17 miliarde de lei, în creştere cu 29 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 7, 3 miliarde de lei au fost în valută străină, la acelaşi nivel ca şi în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Comentarii