Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Economic

26 Iun. 2019 / 16:34

Fermierii de produse organice au avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii

Îşi doresc o legislaţie armonizată cu cea europeană şi un laborator de testare a produselor ecologice acasă! Sunt câteva dintre doleanţele mai multor fermieri de produse organice şi au fost expuse la întâlnirea cu Ministrul Agriculturii, Dezvoltării regionale şi mediului, Georgeta Mincu. Ea i-a îşi propune să elaboreze în cel mai scurt timp un cadru legal în conformitate cu directivele UE, iar în acest scop moldovenii vor fi ajutaţi de experţi europeni, relatează Mesager.

În ultimii 3 ani, Alexei Nicu din Oliscani cultivă grâu, porumb, floarea soarelui, hrişcă, soia, nuci şi prune eco, pe 280 de ha de terenuri agricole certificate ecologic. O mare parte din producţie o vinde unui partener local, dar face şi exporturi în Turcia şi Italia. Pentru a obţine un profit mai mare antreprenorul şi-a propus diversificarea producţiei.

„Să nu vindem grâu dar să vindem făină, vrem să facem o fermă de păsări care să consume ceriale ecologice şi respectiv să vindem ouă ecologice”, a spus producătorul din Şoldăneşti, Alexei Nicu.

Iar antreprenorul Spartac Chilat spune că a consolidat 10 mii de ha, fapt care i-a permis să exporte preponderent în UE cereale ecologice, în cantităţi foarte mari, de zeci de mii de tone.

„Avem nevoie de un cadrul legal, avem nevoie de suport prin subvenţionare a unor măsuri, avem nevoie de companii care doresc să investească pe acest lanţ valoric”, a menţionat antreprenorul, Spartac Chilat.

În acelaşi timp savanţii susţin că pentru a creşte produse ecologice sunt necesare verificări stricte privind calitatea seminţelor importate, dar şi un program de stat de producere a seminţelor de calitate biologica înalta.

„Avem nevoie de laborator care verifică dacă seminţa este genetic modificată sau nu-i. La moment importăm seminţe de peste hotare care se face în baza declaraţiei importatorilor ceia ce uneori provoca bănuieli”, a declarat savantul, Boris Boincean.

Dezvoltarea agriculturii ecologice a fost iniţiată acum opt ani de camera de comerţ şi industrie.

„Tot mai mulţi agenţi economici sunt parte a acestui domeniu. Ce ţine de ceriale avem peste 70 de companii cu peste două mii de ha care sunt cultivate cu produse ecologice”, a spus preşedintele CCI, Sergiu Harea.

„Avem o lege nouă pe care vrem s-o promovăm deja în conformitate cu noile reguli ale UE şi aici ne referim la suprafeţele agricole, materie prima, loturile, terenurile. Vom lucra împreună cu o echipa de experţi europeni pe toate domeniile”, a declarat ministrul Agriculturii, Georgeta Mincu.

. În prezent sunt înregistraţi peste 100 de producători care produc produse certificate ecologic.

Comentarii