Ştiri

Sursa imaginii: Mold-Street

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Economic

26 Mar. 2019 / 13:22

Experţi: Gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău ne va permite să avem un sector energetic mai sigur

Până la sfârşitul lunii martie curent, urmează să fie semnate toate contractele privind construcţia conductei de gaze Iaşi-Ungheni-Chişinău, a afirmat şeful direcţiei din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Călin Negură, în cadrul emisiunii „Spaţiul Public” de la Radio Moldova. Prin construirea noii conducte de gaze, Republica Moldova va avea o cale alternativă de aprovizionare cu gaze naturale care ne va permite să avem un sector energetic mai sigur, cu un număr sporit de furnizori, a menţionat Călin Negură, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„La 6 septembrie 2018 a fost încheiată procedura de privatizare prin concurs investiţional compania Vestmoldtransgaz. Aceasta a fost privatizată de către o companie fondată de operatorul de transport din România care a preluat în totalitate implementarea acestui proiect. Transgaz pe teritoriul României mai are de realizat un tronson de 165 de km de conductă cu două staţii de comprimare. Sperăm că până la finale acestei luni toate contractele vor fi semnate pentru finalizarea construcţiei conductei”, a spus şeful direcţiei din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Călin Negură.

Pe de altă parte, analistul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte construirea în termen a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, iar acest fapt face ca ţara noastră să fie vulnerabilă atunci când negociază un nou contract cu Gazpromul rusesc, a mai adăugat Sergiu Tofilat.

„Obiectivul este să ne interconectăm la piaţa de gaze din România şi respectiv din UE, pornind de la faptul că aproape 100% de gaze din Republica Moldova vine de la Gazprom şi aceasta ne face vulnerabili, dacă Gazprom propune condiţii abuzive. Ca să realizăm această interconectare este necesar ca să construim conducte de gaz şi în Republica Moldova – tronsonul Ungheni – Chişinău, dar şi pe teritoriul României. Evident că aceasta durează”, a spus analistul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat. Potrivit unui raport al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Moldova contractează circa 1 miliard de metri cubi de gaz natural pe an, fără livrările destinate regiunii transnistrene.

Menţionam că subiectul privind demararea lucrărilor de construcţie a conductei de transport gaze naturale Ungheni-Chişinău a fost abordat, zilele trecute, în cadrul unei întrevederi a Ministrului Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu conducerea Transgaz şi cu reprezentanţii companiei OMV Petrom SA. Părţile au apreciat ritmul accelerat în care au început lucrările astfel,  încât conducta de gaz să fie operaţională către finele anului curent.Directorul General al TRANSGAZ SA România, Ion Sterian, a relatat despre lucrările la cele şapte loturi, unde către sfârşitul lunii aprilie se vor desfăşura operaţiuni pe toate segmentele de şant

Comentarii