Ştiri

Sursa imaginii: provincial.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

12 Noi. 2020 / 18:03

Echipament de ambalare a fructelor pentru export, lansat în Moldova cu suportul USAID

Primul echipament de ambalare flow pack a fructelor, inclusiv a strugurilor, a ajuns în Republica Moldova. Utilajul este folosit în satul Costeşti, Ialoveni, pentru împachetarea fructelor ce vor ajunge pe masa consumatorilor din Uniunea Europeană. Antreprenorul care a primit acest echipament spune că va ajuta şi alţi producători şi exportatori din regiune, relatează Mesager.

Ion Ionaş deţine 92 de hectare, pe care cultivă struguri, dar şi alte fructe. Acum trei ani a obţinut certificatul internaţional de calitate GLOBALGAP şi de atunci îşi exportă produsele în Uniunea Europeană. Datorită noului echipament, marfa va ajunge împachetată pe mesele consumatorilor.

„În ultimii doi ani chiar s-au adeverit aceste investiţii. Anul acesta, vă spun ferm, 99% de produsele crescute au fost transportate în Uniunea Europeană”, a spus Ion Ionaş, antreprenor.

La întreprindere lucrează 42 de persoane, care au parte de condiţii moderne de muncă.

„Aduc lădiţile cu prune din camera frigorifică, le punem în caserole, facem kilogramele care ne trebuiesc şi le dăm pe linie. Condiţiile sunt foarte bune: lucrătorii au apă caldă de spălat mâinile, sunt condiţii unde luăm masa”; „Sunt unele condiţii în care şi noi putem să ne uşurăm lucrul. Până acum, totul era mai greu, totul era manual, totul încărcam în maşini, dar acum, cu aşa aparataj, e foarte comod şi uşor”, spun muncitorii.

Potrivit experţilor, ambalarea flow pack a fructelor oferă mai multe avantaje, precum prevenirea dezhidratării produselor, dar şi posibilitatea de a personaliza ambalajul. 

„În magazinele din Europa, acest lucru reprezintă o practică obişnuită. Producţia se vinde înpachetată, mai ales în ceea ce ţine de fructele ce conţin sâmburi, precum prunele, cireşele şi strugurii”, a menţionat Tatiana Burcă, marketolog.

„Tipul acesta de flow pack permite ca produsul să ajungă intact în ambalaj corespunzător. Scopul acestui ambalaj este de a proteja calitatea produsului de la frigider până la masa consumatorului”, a spus Andrei Cumpanici, specialist USAID.

Echipamentul de ambalare flow pack a fructelor a costat  1,3 milioane de lei. Echipamentul a fost instalat cu suportul Proiectului USAID "Agricultură Performantă în Moldova".

 

Comentarii