Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

04 Dec. 2020 / 14:18

Curtea de Conturi: Cheltuielile efectuate în 2019 în cadrul Proiectului „Reforma învăţământului în Moldova”, reflectate corect

Toate operaţiunile financiare semnificative desfăşurate în 2019 în cadrul Proiectului „Reforma învăţământului în Moldova” au fost prezentate la volari veridice şi fidele de instituţiile responsabile de implementarea acestuia. Raportul auditului a fost prezentat astăzi, în cadrul şedinţei curţii de Conturi, de auditorul public principal la Direcţia generală de audit I, Irina Postolachi, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Cheltuielile efectuate pe parcursul anului 2019 au fost reflectate corect, toate sumele şi datele corespund destinaţiei activităţii. Rapoartele financiare ale proiectului, cu toate aspectele semnificative, oferă o imagine corectă, potrivit cerinţelor Băncii Mondiale. Mijloacele executate de minister în 2019 au însumat 53% din valoarea planificată. Nivelul redus de executare a mijloacelor se datorează extinderii perioadelor de implementare a unor activităţi, datorită modificării termenului de finisare a proiectului, totodată, tergiversarea iniţierilor procedurilor de achiziţie. Verificările de audit asupra procurărilor de bunuri şi servicii nu au stabilit încălcări, iar achitările pentru bunurile şi serviciile contractate s-au efectuat în confirmitate cu documentele primare”, a declarat Irina Postolachi.

Raportorul a mai menţionat că, deşi există unele abateri de la actele normative, instituţiile implementatoare au respectat în mare parte recomandările auditului.

Cu referire la unele abateri, câteva explicaţii au fost oferite de către preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea.

„Achiziţie de echipamente în cadrul şcolilor care beneficiază de renovări - din păcate, unele s-au transferat pentru anul acesta, deoarece, renovările nefiind gata, s-a decis să nu fie procurate mese, table interactive, alte echipamente, astfel să fie depozitate nu ştim unde şi ulterior să fie transmise la aceste şcoli. Au fost transferate pentru ajul în curs şi multe dintre aceste şcoli deja au procurat echipamentele în anul dat”, a menţionat Sergiu Harea.  

Valoarea totală a proiectului constituie 50 de milioane de dolari SUA. Implementarea proiectului, care se face cu ajutorul unui credit din partea Băncii Mondiale, a început în 2018 şi este prevăzut să se încheie pe 30 aprilie 2022.

Comentarii