Ştiri

Sursa imaginii: moldmedizin.moldexpo.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Economic

11 Sep. 2019 / 18:43

Companii din şapte ţări prezintă la Chişinău echipamente medicale

Microscoape de ultimă generaţie, lasere pentru tratarea tulburărilor de vedere şi aparate pentru tratarea bolilor infecţioase - sunt doar câteva dintre echipamentele, care pot fi văzute la expoziţia medicală din acest an. Timp de trei zile, companii din şapte ţări îşi vor prezenta oferta. Autorităţile declară că sunt în căutarea partenerilor externi, astfel încât unele din aceste tehnologii inovative să ajungă în spitalele din ţară, relatează Mesager.

Diana Covalciuc este directorul unei organizaţii neguvernamentale din sectorul Buiucani, care oferă servicii copiilor cu dizabilităţi. Centrul urmează să fie extins, iar pentru amenajarea unei noi săli este nevoie de mai multe echipamente moderne destinate copiilor cu probleme locomotorii si de comunicare.

„Personal vin în fiecare an ca profesionist pentru ca să mă interesez de tehnologiile noi ne uităm la echipamente noi, deoarece la anul vom da în exploatare o sală nouă şi ne uităm la dotări pentru anul viitor, este vorba de zeci de mii de euro, sunt costisitoare pentru Republica Moldova”, a declarat Diana Covalciuc, director al Centrului de Reabilitare.

Vizitatorii spun că expoziţia este o oportunitate de a cunoaşte cele mai inovative tehnologii medicale.

„Mă interesează noile tehnologii privind tratarea dinţilor, proteza dentară, din păcate expoziţia este destinată mai mult specialiştilor din domeniu”. „Pe mine m-a interesat cât costă un fotoliu stomatologic, din instrumente m - am uitat, chiar şi am luat nişte piese”, spun vizitatorii.

Cei mai mulţi curioşi au cercetat aparatele de producere a medicamentelor, echipamentele stomatologice şi cele pentru îmbunătăţirea vederii.

„Acesta este un utilaj, care ne poate produce 60 de mii de comprimate pe oră, e un utilaj aparent mic, însă cu o capacitate de producere foarte mare”, a declarat George Bacinschi, director al Companiei de Medicamente.

„Este un microscop de ultimă generaţie, are opt trepte ale zumului şi de opt ori putem mări imaginea, anterior lucram cu ajutorul ochilor şi cu ajutorul oglinzii, dar acum lucrăm cu microscopul, ceea ce ne permite să vedem mai aprofundat, să fim în interiorul dintelui”, a spus Ion Baltaga, reprezentantul unei Companii.

La expoziţie, vizitatorii au fost informaţi despre prevenirea bolilor şi au beneficiat de consultaţii gratuite.

„Eu mi-am făcut proba la zahăr şi am făcut şi proba la tensiune şi tensiunea este cam mărită mi-a spus să mă duc la doctorul de familie şi să fac consultaţie

„Consultaţiile multidisciplinare a medicilor ginecologi, dermatovenorologi, psihologi, asistenţi sociali sunt absolut gratuite pentru toţi adolescenţii şi tinerii până la 24 de ani, pot să vină şi părinţii care au întrebări vizavi de sănătatea adolescenţilor”, a spus Galina Leaşco, şef al Centrului de Sănătate pentru Tineri.

Autorităţile spun că instituţiile medicale necesită să fie dotate cu echipament modern, în special cele din sudul şi nordul ţării.

„O să existe posibilitatea procurării în cadrul diferitor proiecte, vom obţine aceste finanţări externe. Nu poate un act medical să ajungă la un nivel de calitate pe care ni-l dorim atunci când sunt utilizate echipamente vechi, trebuie să aducem medicina mai aproape de cetăţeni”, a spus Ala Nemerenco, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale

La expoziţie participa peste 90 de companii din Republica Moldova, Belarus, Italia, Rusia, România, Ucraina şi Estonia.

Comentarii