Ştiri

Sursa imaginii: Agro Business

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Economic

13 Mar. 2019 / 18:33

Cea de-a 36-a Expoziţie „Moldagrotech” a fost deschisă la Chişinău

Combine ghidate prin satelit, tractoare performanţe şi o varietate mare de pomi, plante decorative şi butaşi de viţă-de-vie. Toate pot fi găsite la Expoziţia „Moldagrotech”, la care participă peste 140 de companii producătoare de tehnică agricolă din nouă ţări, cu o ofertă de peste 1000 de modele de maşini şi echipamente pentru irigare, zootehnie, îngrăşăminte şi produse de protecţie a plantelor. Chiar dacă preţurile le par mari agricultorilor moldoveni, producătorii spun că investiţiile se recuperează uşor din contul costurilor mici de întreţinere, relatează Mesager.

Fermierul Mihai Gaşper din raionul Orhei a venit la expoziţie pentru a cumpăra un agregat performant pentru semănat. Agricultorul are peste 400 de ha de terenuri agricole, inclusiv 90 de ha pe care creşte produse ecologice.

„Am nevoie de un aşa agregat mare pentru un tractor voinic, agregatul prelucrează pământul dintr-o singură trecere, pentru semănat. Asta dă economie mare în timp, motorină şi producţie de calitate”, a declarat fermierul din Furceni, Mihai Gaşper.  

Şi alţi producători agricoli au venit la expoziţie pentru cercetarea pieţei, dar preţurile i-au cam speriat.

„Pentru o agricultură performantă este nevoie de o tehnică performantă, dar la moment e foarte scumpă nu toţi pot să şi-o permită integral s-o achite trebuie credit să ia de ajutor beneficiem de la stat dar într-o măsură mică 25 la sută la tractoare şi agregate”, a spus fermierul Ion Maţcan.

Această combină de producţie germană poate fi utilizată nu doar la recoltarea grâului, dar şi a porumbului, florii soarelui şi a rapiţei. Face economie de combustibil şi are pierderi minime de seminţe la recoltare.

„La expoziţie prezentăm o gamă largă de tractoare cu o capacitate de la 80 până la 300 de cai putere şi utilaj în special pentru prelucrarea solului. Având astfel de tehnică puteţi obţine rezultate bazate pe tehnologiile noi chiar şi când condiţiile meteorologice nu sunt tocmai cele mai favorabile”, a spus reprezentantul companiei importatoare, Eugen Cozar.  

„Avem un model nou de tractor care poate efectua practic toate lucrările în grădină. Puteţi pune la el orice fel de plug sau alt utilaj cu care puteţi să faceţi orice lucrări agricole”, a menţionat administratoarea companiei, Iana Mihalova.

Expoziţia este o platformă de informare atât pentru agricultori, cât şi pentru autorităţi, dar şi de susţinere a producătorilor  autohtoni de tehnica agricolă. 

„Este foarte important ca statul în continuare să susţină domeniul agricol inclusiv implementarea tehnologiilor în sector, mai cu seamă procurarea de tehnică agricolă. În ultima perioadă prin politicile statului noi am încercat să promovăm şi să punem accent pe valoarea adăugată şi pe cele mai inovative tehnologii. Avem diverse măsuri de sprijin. Anual din fondul de dezvoltare agricolă şi mediu rural doar pentru tehnica agricolă statul alocă peste 30 la sută din totalul fondului de subvenţionare”, a spus ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc.

Expoziţia „Moldagroteh” este la cea de-a 36-a ediţie şi se va încheia în data de 16 martie.

Comentarii