Ştiri

Sursa imaginii: fisc.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

21 Mai 2019 / 13:03

Curtea de Conturi a depistat nereguli în executarea Bugetului asigurărilor sociale de stat

Un management financiar defectuos şi denaturarea cheltuielilor - acestea sunt principalele nereguli depistate de Curtea de Conturi după examinarea Raportului Guvernului privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat în anul bugetar 2018, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„A fost constatată neconcordanţa reflectării restituirilor transferurilor de la bugetul de stat pentru suma de 330 milioane lei în rapoartele privind executarea bugetului comparativ cu cadrul de raportare aplicabil şi cu datele de evidenţă contabilă. Valoarea tranzacţiilor depăşeşte nivelul admisibil al erorilor. Datele din rapoartele privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat nu sunt bazate pe valoarea reală a prestaţiilor calculate. Cheltuielile efective au fost denaturate, pentru 18 mii de beneficiari, datoriile de 39 de milioane lei nu au fost reflectate în evidenţa contabilă şi în rapoarte”, a declarat şeful Direcţiei din cadrul Curţii de Conturi, Elena Ciochină.

La rândul său, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Valentina Buliga, a menţionat că în prezent se lucrează la înlăturarea încălcărilor, iar instituţia va ţine cont de recomandările făcute în urma auditului.

„Instituţia a depus maximum efort pentru a asigura integritatea mijloacelor financiare acumulate la bugetul asigurărilor sociale şi utilizarea acestora în strictă conformitate cu prevederile cadrului legal. Datoriile privind plata prestaţiilor sociale faţă de beneficiari corespund sumelor reflectate în rapoartele prezentate. Ce ne conştientizează importanţa prestaţiilor acordate şi necesitatea perfecţionării permanente a evidenţei lor prin sporirea gradului de transparenţă şi accesibilitate a datelor financiare gestionate”, a precizat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Valentina Buliga.

 

Comentarii