Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

12 Aug. 2020 / 13:40

Câţi bani au fost recuperaţi de pe urma furtului miliardului

Doar în acest an, autorităţile au reuşit deja să recupereze şi sechestreze 6,3 miliarde de lei pierduţi în urma jafului numit „Furtul miliardului”. Despre aceasta a anunţat preşedintele ţării, Igor Dodon, în cadrul unui briefing organizat după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate.

„Este practic dublu faţă de ce am avut la începutul anului. Aici este vorba doar de sume interne, dintre care deja au fost transferate 2,5 miliarde şi aplicat sechestru pe 3,8 miliarde de lei. Precizez, este vorba doar de surse interne. Pe extern nu a făcut nimeni nimic până acum. Avem 51 de cereri de asistenţă juridică, iar cu 19 ţări avem deja comisii rogatorii ceea ce va permite recuperarea banilor,  iar în timpul apropiat vom începe arestarea activelor din afara ţării. Noi cunoaştem unde se află active, bani cash de sute de milioane de dolari”, a declarat Igor Dodon.

În perioada 2012–2014 trei bănci din Moldova: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au fost devalizate, prejudiciul depăşind 13 miliarde de lei echivalentul a unui miliard de dolari în acei ani.

Amintim că în luna mai, procurorul general, Alexandr Stoianoglo a declarat că fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, ar fi unul dintre principalii beneficiari ai fraudei bancare. În urmă cu o lună, Procuratura Generală  a cerut autorităţilor competente din SUA extrădarea acestuia pentru a fi tras la răspundere penală în Republica Moldova. La sfârşitul lunii iulie, însă, Interpolul a refuzat să-l dea în căutare internaţională pe Vlad Plahotniuc şi a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale organizaţiei. Plahotniuc a declarat, prin intermediul avocaţilor, că nu îşi recunoaşte vinovăţia, relatează Mesager.

Comentarii