Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

11 Dec. 2019 / 18:24

BERD va aloca ţării noastre 50 de milioane de dolari pentru aprovizionarea cu gaze naturale

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare va aloca ţării noastre 50 de milioane de dolari pentru aprovizionarea cu gaze naturale, în caz de necesitate. Un acord de finanţare în acest sens a fost semnat astăzi de prim-ministrul Ion Chicu şi directorul general BERD pentru Europa de Est şi Caucaz, Matteo Patrone.

Mijloacele financiare vor fi utilizate în cazul în care Rusia şi Ucraina nu vor ajunge la un acord comun de procurare a gazelor, iar proiectul va facilita interconectarea energetică cu România.

Totodată, Ion Chicu a declarat că Guvernul este optimist şi speră că Moldova va primi şi după 1 ianuarie 2020 gaze naturale pe traseul tradiţional, însă nu exclude posibilitatea recepţionării gazului prin coridorul transbalcanic. În acelaşi timp, oficialul european a declarat că BERD va cofinanţa proiectul de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău.

„Aranjamentul semnat azi este o probă a relaţiilor foarte bune între Republica Moldova şi BERD. Am recurs la acest mecanism financiar pentru a completa setul de soluţii alternative de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova, în cazul unei situaţii excepţionale, care nu depinde de deciziile Guvernului. Suntem recunoscători BERD pentru acest umăr puternic oferit într-o manieră prietenoasă şi sunt absolut sigur că numărul proiectelor realizate în ţara noastră cu suportul BERD, dar şi a altor parteneri externi, va creşte în perioada următoare”, a declarat Ion Chicu.

Premierul a menţionat că mizează în continuare pe calea tradiţională de livrare a gazelor cu tranzit prin Ucraina: „Contăm pe faptul că cele două părţi, Rusia şi Ucraina vor ajunge la un numitor comun şi Republica Moldova va primi gaze naturale la un preţ mult mai avantajos”

Matteo Patrone a declarat: „Mecanismul financiar asupra căruia am convenit astăzi este încă o demonstraţie a angajamentului BERD faţă de Moldova. Acesta combină, în mod exemplar, ceea ce înseamnă BERD şi ceea ce putem oferi Moldovei şi oamenilor săi. Este chiar definiţia unui „prieten la nevoie.”

Comentarii