Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

11 Sep. 2020 / 09:10

Autorizaţiile pentru transportul de mărfuri în Rusia vor putea fi folosite din septembrie

Transportatorii moldoveni vor putea să utilizeze înainte de termenul stabilit cota de autorizaţii care urma să fie eliberată din 1 octombrie. Decizia a fost luată în urma discuţiilor purtate de Ministerul Economiei şi Infrastructurii cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor din Federaţia Rusă. Astfel, transportatorii moldoveni vor putea utiliza din septembrie cele patru mii de autorizaţii planificate pentru trimestrul patru al acestui an.

Potrivit înţelegerilor din cadrul şedinţei din 6 noiembrie 2019 a Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internaţional, în anul curent, Republica Moldova urmează să utilizeze 16 mii de autorizaţii, opt mii în primul semestru şi câte patru mii pentru ultimele două trimestre. Însă la sfârşitul lunii mai, cota de opt mii de autorizaţii în transportul de mărfuri acordată de Federaţia Rusă pentru prima jumătate a anului curent era deja epuizată, astfel transportatorii riscau să nu mai poată livra mărfuri pe piaţa rusă.

În urma mai multor demersuri efectuate de Ministerul Economiei şi Infrastructurii, omologii din Federaţia Rusă au acceptat eliberarea anticipată a autorizaţiilor de mărfuri.

Cota de autorizaţii pentru transportul internaţional de mărfuri în Federaţia Rusă este negociată anual între Republica Moldova şi Federaţia Rusă în cadrul şedinţelor comisiilor mixte din domeniu. În ultimul an, autorităţile de la Moscova au majorat numărul de autorizaţii. Dacă în 2019 cota a fost de 15.000 de autorizaţii, pentru 2020 aceasta este de 16.000.

Menţionăm că, în primul semestrul al anului 2020, transportul de mărfuri bilateral a fost de circa 357 mii de tone.

Comentarii