Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Economic

22 Aug. 2019 / 16:21

ANSA solicită agenţilor economici să informeze autorităţile în cazul pieirii animalelor

Carnea adusă din România sau Ucraina va fi confiscată. Poliţia de frontieră înăspreşte controalele la hotar pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane. De la începutul anului, în ţara noastră au fost înregistrate 20 de focare. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor îndeamnă oamenii să anunţe subdiviziunile teritoriale despre îmbolnăvirea animalelor, relatează Mesager.

„Sursele principale de contaminare şi de răspândire a pestei porcine africane sunt furajele contaminate, migrarea mistreţilor cât şi produsele alimentare care sunt transportate dintr-o ţară în alta”, a spus Ela Malai, director interimar ANSA.

De asemenea, specialiştii atenţionează proprietarii de porcine să fie atenţi la hrana pe care le-o administrează, deoarece, din cauza animalelor migratoare, multe plante cerealiere au fost contaminate.

„Vă atenţionăm să nu utilizaţi în furajarea porcilor cereale, inclusiv iarbă şi fân, recoltate în acest an, deoarece persistă riscul înalt ca acestea să fie contaminate cu virusul pestei porcine africane”, a mai spus Ela Malai.

Situaţia este şi mai gravă în ţările vecine, unde în ultimele luni s-au înregistrat mai multe focare de pestă porcină africană. În Ucraina au fost notificate 37 de cazuri, iar în România 950 de focare active la porcii domestici şi peste 1840 la mistreţi.

„Dacă ne referim la România cifra este catastrofală. Zeci de milioane de euro sunt cheltuiţi de statul român şi Uniunea Europeană pentru compensarea acestor pierderi”, a spus Vitalie Carauş, şeful Direcţiei, Sănătatea Animalelor

Pentru a preveni răspândirea bolii, Poliţia de Frontieră anunţă că va amplifica acţiunile de control şi patrulare la hotar. Activităţile vor fi realizate în colaborare cu reprezentanţii Serviciului Vamal şi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Până în prezent, fermierii care au fost nevoiţi să-şi sacrifice animalele din cauza pestei porcine africane au primit despăgubiri în sumă de 16 mii de lei, iar cei care şi-au pierdut animalele din cauza rabiei - 27 de mii. Pentru despăgubirea fermierilor, în bugetul de stat sunt prevăzute 500 de mii de lei.

Comentarii