Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

21 Mai 2019 / 12:23

A fost lansat Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare, care va dezvolta piaţa financiară din Republica Moldova

Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare (DCU) a fost lansat astăzi, în cadrul unui eveniment oficial, după ce timp de doi ani s-a aflat într-un proces intens de constituire. Noua instituţie este responsabilă de înregistrarea, evidenţa şi decontarea valorilor mobiliare emise de entităţile din Republica Moldova.

DCU îşi propune să faciliteze atragerea investiţiilor în piaţa de capital locală şi să dezvolte instrumente financiare noi. De asemenea, prin înfiinţarea DCU este consolidată supravegherea infrastructurilor post-tranzacţionare, în condiţiile unei transparenţe sporite şi a unei siguranţe financiare. Astfel, Republica Moldova se va ralia la standardele internaţionale, inclusiv la Principiile pentru Infrastructurile Pieţei Financiare (PFMI) şi la Regulamentul Uniunii Europene privind Depozitarii Centrali (CSDR).

„Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare reprezintă o etapă importantă spre transparenţa financiară şi creşterea economică”, a declarat Octavian Armaşu, guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei. „Este esenţial ca noua instituţie să devină unul dintre cei mai activi şi eficienţi actori în dezvoltarea pieţei financiare, care să asigure păstrarea în siguranţă a instrumentelor financiare şi un grad înalt de protecţie a operaţiunilor”, a subliniat şeful băncii centrale.

La rândul său, director al Depozitarului Central Unic al Valorilor Mobiliare, Alexandru Savva,  a menţionat: „Graţie susţinerii Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi a Corpului de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC), a fost posibil să proiectăm şi să lansăm un depozitar central de talie mondială. Este un progres în transformarea infrastructurii pieţei financiare din Republica Moldova, care oferă o oportunitate atractivă pentru cei interesaţi să investească în pieţele emergente de capital.”

„Împreună cu Corpul de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC) am stabilit un parteneriat cu Banca Naţională a Moldovei pentru a construi o componentă-cheie a unei infrastructuri financiare sigure, robuste şi moderne în Republica Moldova. Depozitarul Central Unic reprezintă un element de importanţă maximă pentru siguranţa şi transparenţa infrastructurii pieţei financiare şi un pas necesar pentru afirmarea încrederii investitorilor străini în piaţa din Moldova,” a declarat Karen R. Hilliard, Charge d'Affaires a misiunii diplomatice a Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, director al misiunii USAID în Republica Moldova.

Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare (DCU) a fost dezvoltat pe parcursul ultimilor doi ani împreună cu experţi de top specializaţi în servicii financiare pe pieţe de capital din întreaga lume. Modelul de activitate al noii instituţii este bazat pe standardele şi practicile internaţionale în domeniul sistemelor de decontare, iar legislaţia naţională privind DCU transpune reglementările aplicabile ale Uniunii Europene.

 

Comentarii