Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Diaspora

23 Ian. 2019 / 10:46

Un înotător din Moldova ar putea primi Premiul Nobel pentru Pace

Moldoveanul Ion Lazarenco, primul om de pe glob care a reuşit să traverseze înot cele şapte strâmtori, din prima încercare, va fi propus de către Guvern la Premiul Nobel pentru Pace. Decizia a fost anunţată de premierul Pavel Filip, în timpul întrevederii cu sportivul, care prin înot promovează pacea şi unitatea.

Premierul l-a felicitat pentru realizările obţinute, dar şi cu ocazia zilei de naştere. Pavel Filip i-a oferit în dar tricolorul şi l-a decorat cu Diploma de Onoare a Guvernului. De asemenea, premierul a înaintat candidatura lui Ion Lazarenco pentru a fi decorat cu Ordinul Republicii.

Pavel Filip a apreciat în special faptul că, deşi este stabilit de mai mulţi ani în Irlanda, Ion Lazarenco întotdeauna a arborat drapelul Republicii Moldova, fiind un ambasador al ţării noastre peste hotare. Conform unui sondaj realizat în Irlanda, peste 350 mii de oameni au aflat despre Republica Moldova, urmare a performanţelor sportivului.

La rândul său, Ion Lazarenco a spus că este mândru să fie cetăţean al Republicii Moldova, menţionând că fiecare dintre noi este obligat să facă câte ceva pentru a schimba lucrurile şi a construi o ţară prosperă. În context, sportivul a accentuat că fiind plecat peste hotare de 23 de ani, pentru prima dată vede schimbări reale şi reforme implementate în Republica Moldova, care aduc rezultate vizibile în mai multe domenii.

Sportivul a povestit despre experienţa sa şi momentele inedite în timpul traversării strâmtorilor – acesta a înotat în condiţii extreme lângă rechini, în ape cu temperaturi foarte joase şi curenţi puternici.

Ion Lazarenco a fost declarat trei ani consecutiv „Cel mai bun înotător al Irlandei”, devenind şi prima persoană de pe glob care a traversat din prima încercare  cele şapte strâmtori. În anul 2018, sportivul a fost desemnat „Omul Anului” de către Asociaţia Mondială de Înot în Ape Liber.

 

Comentarii