Ştiri

Sursa imaginii: dutchnews.nl

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Diaspora

20 Noi. 2019 / 11:18

Poliţia olandeză a reţinut un autocar cu 65 de moldoveni

Poliţia de frontieră a Olandei a interceptat un autobuz care transporta 65 de cetăţeni moldoveni, inclusiv copii, care intenţionau să se prezinte la centrul de primire a refugiaţilor din Ter Apel. Toate cele 65 de persoane au revendicat statutul de azil, iar şoferul şi colegul acestuia, de asemenea ambii moldoveni, au fost arestaţi sub acuzaţii de trafic de persoane, scrie Ziarul de Gardă, care citează presa olandeză.

Poliţia a fost alertată de personalul centrului de azil, atunci când acesta a văzut că un grup de aproximativ 20 de persoane părăseau autobuzul şi se îndreptau spre centru. Vehiculul a fost parcat la circa 500 de metri distanţă.

Este a doua oară într-o săptămână când un grup de moldoveni sunt ridicaţi de poliţie. Vinerea trecută, 19 persoane au fost găsite într-un autobuz fără acte corespunzătoare, iar şoferul în vârstă de 34 de ani a fost arestat. În august, un alt grup de zece moldoveni au fost găsiţi într-un microbuz.

În total, 204 moldoveni au solicitat azil în Olanda, în octombrie, devenind astfel cel de-al doilea mare grup de refugiaţi, după sirieni. Până acum, în acest an, 851 de persoane din R. Moldova au solicitat azil în Olanda, aproape la fel ca în 2018 per ansamblu.

„Suntem cu ochii pe acest aspect, este nou să ajungă aici grupuri atât de mari. Vom afla de ce vin în Olanda”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei de frontieră olandeze, Stan Verberkt, la RTV Noord.

În acelaşi context, dutchnews.nl menţionează că, în 2016, Guvernul olandez a anulat „bonusul de plecare” plătit refugiaţilor din Albania, din cauza temerilor că abuzează sistemul pentru a obţine plata de 200 euro pe adult şi 40 euro pe copil.

Comentarii