Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

29 Oct. 2020 / 21:16

Oraşul Leova capătă culoare, graţie mai multor voluntari

Inspiraţi din ţările europene, tinerii de la Centrul de Tineret Leova au dorit să modernizeze oraşul. Astfel, 16 voluntari au lucrat la amenajarea unui spaţiu ce prevede o tablă de şah, zonă Wi-Fi, zonă de parcare pentru bicicletă şi bănci din lemn. Locuitorii oraşului afirmă că pe lângă faptul că este un spaţiu pentru odihnă, este şi o joacă inteligentă unde se pot dezvolta, relatează Mesager.

În doar o lună şi jumătate, voluntarii au amenajat platforma pentru tabla de şah şi au zugrăvit peretele pentru graffitti. Totodată, au fost instalate trei bănci din lemn şi au fost confecţionate piesele de şah. Tabla de şah a fost turnată în doar o zi. Pentru construcţia acesteia au fost necesare nouă tone de beton. 

„Ne-am inspirat de la Chişinău, cu tabla lor de şah din Parcul Valea Morilor, doar că am făcut puţine modificări. Am făcut-o din beton armat. Toată munca a fost făcută de către voluntari”, spune Artiom Bonari, voluntar.

„Iniţial, până la construcţia propriu-zisă, am avut parte de nişte sesiuni, mai exact, din luna martie şi până în iunie, în care am constatat ideea, bugetul”, sune Nicoleta Liseivici, voluntară.

„Acest spaţiu este creat pentru a te odihni când ai nevoie de Wi-Fi, de a crea mici expoziţii, de a face mici instruiri pentru tineri şi nu numai. Este o zonă unde putem să ne descoperim talentele”, spune managerul Centrului de Tineret Leova, Ion Calab.

Locuitorii din Leova spun că au aşteptat cu nerăbdare amenajarea zonei din centrul localităţii.

„Consider că este un lucru foarte frumos pentru oraşul Leova, fiindcă aşa ceva nu a fost până acum”. „Era mai trist. Acum este mai multă ocupaţie pentru tineret”. „Foarte bine. Copiii au cu ce să se ocupe”, spun locuitorii din Leova.

Primăria oraşului Leova a pus la dispoziţia Centrului de Tineret din localitate spaţiul în care a fost amenajată tabla de şah. Autorităţile urmează să doneze şi pavajul care va fi amplasat în jurul atracţiei.

„Cred cu certitudine că viitorul unei comunităţi, dar şi al unei ţări, este în mâinile tinerelor şi cu cât mai multă atenţie le vom acorda lor, inclusiv în amenajarea unor astfel de spaţii, cu atât mai mare va fi aportul şi susţinerea manifestată faţă de ei”, spune primarul de Leova, Alexandru Bujorean.

Costul proiectului este de 18 mii de lei şi a fost realizat cu suportul unei fundaţii elveţiene, al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie.

Comentarii