Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Diaspora

07 Iul. 2020 / 15:01

Olesea Vremea despre tradiţiile moldovenilor din Belarus

Dacă vi s-a întâmplat să poposiţi în Belarus şi să vedeţi gospodării amenajate în stil tradiţional moldovenesc, să simţiţi mirosul plăcintelor proaspăt scoase din cuptor şi să auziţi şi graiul românesc, să nu credeţi că este o iluzie. Este o realitate promovată cu mult suflet de conaţionalii noştri stabiliţi pe aceste meleaguri şi desprinsă din interviul realizat de Oxana Gherman Roşca, realizatoarea emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova. Interlocutoarea sa, jurista Olesea Vremea, i-a povestit mai multe lucruri interesante despre conaţionalii noştri din Belarus pe care a avut ocazia să-i cunoască şi să desfăşoare mai multe activităţi în colaborare cu diaspora din această ţară.

Olesea Vremea se află în Belarus de trei ani. A venit împreună cu familia, soţul Olesei aflându-se într-o misiune diplomatică în această ţară. După ce şi-a ajutat copiii să se integreze în instituţiile de învăţământ de acolo, a încercat să se implice alături de conaţionalii săi stabiliţi de ani buni în Belarus, în promovarea  Republici Moldova şi a programelor implementate de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora.



„Am încercat să sensibilizez familii tinere cu copii, să le atrag, să le povestesc despre Biroul Relaţii cu Diaspora, despre programele care au fost sau vor fi lansate”, povesteşte Olesea, care i-a reunit pe reprezentanţii diasporei la Ambasada Republicii Moldova în Belarus. După o şedinţă desfăşurată într-o atmosferă caldă, de familie, reprezentanţii diasporei au plantat tui pe teritoriul ambasadei.







Moldovenii din Belarus, povesteşte Olesea Vremea, se simt mândri de ţara lor de origine, promovând cu mult suflet tradiţiile şi păstrând viu graiul românesc.

„Am solicitat permisiunea de la administraţiile şcolilor unde învaţă copiii din Republica Moldova să mergem să redăm tradiţia noastră ce ţine de „Mărţişor” şi am venit în clasele lor pentru a-i face mândri de aceasta. Le-am povestit şi legenda Mărţişorului şi prin aceste activităţi încercăm să sensibilizăm populaţia, să promovăm imaginea Republicii Moldova”, a spus Olesea Vremea.





Ca să ne dăm seama ce ştiu belaruşii despre noi, este suficient să aflăm că în centrul oraşului Minsk putem lua o gustare din bucate tradiţionale moldoveneşti.

„Aici, în Belarus, am avut ocazia să transmitem reţetele noastre de plăcinte cu brânză şi verdeaţă, ceea ce nu au avut niciodată belaruşii şi ne-au cerut permisiunea de a le coace. Le-am oferit şi un masterclass. Le-am arătat cum se întinde aluatul, în câte forme poate fi împletit. Le-am arătat cum se prepară plăcintele, micii şi sarmalele”, povesteşte Olesea Vremea.



În fiecare an, în Belarus este organizat Festivalul Vinului cu tradiţii şi mult alai, iar protagoniştii evenimentului sunt reprezentanţii diasporei.

„Grupul din diasporă ne vine în ajutor pentru a crea imaginea sărbătorii exact aşa cum este la bunici acasă: cu icoană în capul mesei, cu tradiţionalele covoare moldoveneşti”, a mai menţionat Olesea Vremea.





În Belarus sunt stabiliţi aproximativ trei mii de moldoveni.

Comentarii