Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

03 Sep. 2020 / 17:33

Noi facilităţi pentru moldovenii din Rusia şi Estonia

Persoanele care nu au realizat stagiul de cotizare minim necesar pe teritoriul Republicii Moldova de 15 ani, dar îndeplinesc această condiţie prin totalizarea perioadelor de asigurare în Republica Moldova şi Rusia, vor avea drepturi de pensie dobândite corelativ plăţii contribuţiilor de asigurări sociale. Atât Republica Moldova, cât şi Federaţia Rusă vor calcula şi vor achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Asta după ce Cabinetul de miniştri a dat aviz pozitiv proiectului de lege privind aplicarea Acordului dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă în domeniul securităţii sociale.

Potrivit Guvernului, documentul reglementează procedurile de colaborare între autorităţile ambelor state, în vederea schimbului de documente şi informaţii, pentru stabilirea dreptului la prestaţiile de asigurări sociale.

Totodată, în cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a prezentat spre aprobare Protocolul de modificare a Aranjamentului pentru aplicarea Acordului în domeniul asigurărilor sociale dintre Republica Moldova şi Republica Estonia. Acesta prevede substituirea pensiei cu alocaţie pentru incapacitate de muncă acordată de Republica Estonia persoanelor cu reşedinţă sau domiciliu în ţară. Totodată, o normă cu caracter provizoriu prevede acordarea în continuare a pensiei pentru incapacitate de muncă persoanelor care şi-au stabilit domiciliul în Republica Moldova până la expirarea termenului stabilit al incapacităţii de muncă.

Comentarii