Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Diaspora

29 Oct. 2020 / 17:00

Mesaje din diasporă: Radio Moldova este „o poartă deschisă în lumea artei, frumosului, înţelepciunii”

Radio Moldova este un prieten care trăieşte în casele părinţilor, trezeşte frumoase amintiri din copilărie, iar astăzi serveşte ca o punte între baştină şi ţările îndepărtate unde sunt stabiliţi conaţionalii noştri. Acestea sunt crâmpeie din mesajele moldovenilor stabiliţi peste hotare, adresate echipelor de creaţie ale postului naţional de radio.

„Pentru noi, Radio Moldova înseamnă tradiţie” şi „oameni de suflet dedicaţi meseriei”, menţionează Violina Donu, consultantă la Biroul Relaţii cu Diaspora (BRD):

„De Radio Moldova ne leagă o prietenie frumoasă de la temelia fondării BRD. De-a lungul anilor ne-a oferit posibilitatea să comunicăm despre programele şi activităţile BRD. Ne bucurăm că domeniul diaspora ajunge constant în casele radioscultătorilor. Pentru noi, Radio Moldova înseamnă tradiţie, profesionalism, verticalitate şi oameni de suflet dedicaţi meseriei. Aici au crescut generaţii întregi de jurnalişti care au acumulat experienţă valoroasă în domeniu. BRD aduce felicitări postului Radio Moldova şi îi mulţumeşte pentru deschidere şi colaborare, iar întregii echipe îi dorim succes, ascultători fideli şi conţinut interesant”.

Tatiana Nogailîc este stabilită de mulţi ani în capitala Italiei, oraşul Roma. Munceşte în calitate de mediator cultural la unele proiecte. De Radio Moldova o leagă calde amintiri din copilărie, dar şi frumoasa relaţie de cooperare de astăzi cu editorii şi producătorii emisiunilor pentru diasporă. Tatiana Nogailîc intenţionează să deschidă un studio de radio la Roma pentru a face corespondenţe din capitala Italiei pentru Radio Moldova.

„Când spun Radio Moldova, asociez cu părinţii mei, cu copilăria mea, când mama se întorcea de la biserică şi cu toţii luam masa duminica şi în ograda noastră răsuna emisiunea „La vatra jocului”, apoi seara ne culcam cu povestea pentru copii. Şi în adolescenţă m-a marcat foarte mult „Teatrul la microfon”, astfel încât organizam spectacole în faţa casei „Chiriţa în provincie”, ceea ce ascultam, pentru că nu fusesem la vreun spectacol la Chişinău. După ce am plecat din ţară, de la distanţă ascultăm emisiunile. „Scrisori pentru acasă” a devenit o emisiune foarte importantă pentru noi. Ne transmite emoţii, ne leagă de ţara noastră, este o punte între noi şi ţară. Pe această cale, vă mulţumim că vă gândiţi la noi nu doar în campanii electorale. Vă urăm mult succes şi să ştiţi că ne este foarte plăcut că cineva acasă se gândeşte la noi. Chiar pe timp de pandemie, vă strângem strâns la piept de aici de departe”, declară de la Roma Tatiana Nogailîc.

Aliona Munteanu este actriţă şi profesoară de teatru în Canada. A fost şi ea inspirată de emisiunea „Teatru la microfon”, care a jucat un rol decisiv în formarea ei ca actriţă.

„La mulţi ani cu sănătate, Radio Moldova! Îmi aduc aminte cu drag de copilăria petrecută în Zaim, la baştina lui Alexei Mateevici, unde ascultam teatrul radiofonic, povestea de seară, îmi plăcea să ascult muzică şi chiar sunam pentru dedicaţii muzicale. Vă doresc din inimă succes în toate”, se arată în mesajul Alionei Munteanu din Canada.

Tatiana Scutelnic este originară din Chişinău. După ce a urmat mai multe studii şi stagii peste hotare, s-a stabilit la Paris, unde împreună cu soţul ei italian au deschis un restaurant. În timp ce unele produse pentru local sunt importate din Italia, altele ajung în capitala Franţei din Moldova. Chiar dacă Tatiana şi-a aranjat viaţa departe de casă, gândurile ei sunt la Moldova. Periodic organizează activităţi filantropice, iar banii acumulaţi îi donează familiilor social-vulnerabile din Moldova.

Radio Moldova este „o poartă deschisă în lumea artei, frumosului, înţelepciunii”, îşi împărtăşeşte reflecţiile Rodica Gherasim, stabilită în Portugalia. De profesie este pedagog, iar cândva a făcut parte din echipa Radio Moldova. Astăzi, Rodica Gherasim este preşedinta Asociaţiei „Mioriţa” din Portugalia.

„Parcă şi acum aud vocea actorilor din cutia ce atârna după perdea, iar peste ani mi-am dat seama că acea cutiuţă era ca o poartă deschisă în lumea artei, frumosului, înţelepciunii, în lumea cunoaşterii de sine, ne arăta cărarea întoarcerii la izvoare. Acolo trăiesc decenii şi vor trăi mulţi ani în şir vocile şi gândurile marilor poeţi, cântăreţi, oameni de cultură ai acestei ţări. Dragi jurnalişti, regizori, profesori de la Radio Moldova, toţi cei aflaţi în slujba undelor, vă urăm să vă păstraţi acea dedicaţie sufletească pe care o aveţi, întrucât tot ce faceţi cere dăruire şi dragoste. Aveţi o misiune grea, căci nouă ascultătorilor trebuie să ne redaţi lucruri şi fapte ce nu pot fi văzute cu ochii proprii, iar voi având un simţ deosebit al cuvântului scris şi rostit reuşiţi să transmiteţi miezul lucrurilor de la inimă la inimă”, menţionează din Portugalia Rodica Gherasim.

„Sunteţi cei mai tari şi cei mai buni!”, exclamă Mariana Berlinschi, stabilită în capitala Rusiei, oraşul Moscova. Mariana este profesoară de limba română. Dorul de casă şi de limba maternă şi-l alină cu Radio Moldova.

„Acesta este singurul post de radio care deţine o fonotecă cu vocile personalităţilor care au făcut istorie, singurul post de radio, unde se montează spectacole, alături de care redescoperim maeştri, tradiţii, istorie. Întregului colectiv de jurnalişti, editori, producători, ingineri, care muncesc cu dedicaţie şi ardoare, le aduc un buchet cu cele mai sincere şi calde felicitări cu prilejul frumoasei vârste de 90 de ani de la înfiinţare. Apreciez relaţia de colaborare, care încearcă să ne aducă acasă prin intermediul emisiunilor prin care colaborăm şi în care suntem implicaţi cu gânduri bune şi amintiri de suflet. Sunteţi cei mai tari şi cei mai buni! La mulţi ani prosperi şi energici, Radio Moldova!”, spune Mariana Berlinschi.

Radio Moldova „este postul de radio, care cel mai bine ne defineşte pe noi ca popor”, consideră Olesea Stamati. Împreună cu familia sa, Olesea este stabilită în Dublin, Irlanda, deja de 12 ani. Relaţia sufletească pe care o are cu postul Naţional de Radio o defineşte cu o sinceritate deplină: „Radio Moldova este un prieten care trăieşte în casele părinţilor noştri”.

„În această zi specială vin cu cele mai sincere şi calde felicitări la adresa tuturor angajaţilor postului Radio Moldova, precum şi la adresa radioascultătorilor. 90 de ani pentru un om sunt o vârstă onorabilă, iar pentru un post de radio este o istorie, o istorie de jurnalişti de calitate, care au rămas fideli radio. Radio Moldova este mai mult decât un simplu post de radio. Radio Moldova este un prieten care trăieşte în casele părinţilor noştri şi care le alină dorul, este postul de radio, care cel mai bine ne defineşte pe noi ca popor, deoarece cel mai bine păstrează tradiţiile şi ţine la valorile noastre naţionale. La mulţi ani, Radio Moldova! La Mulţi ani, radioascultători!”, se arată în mesajul Olesei Stamati.

Mesajele din diasporă continuă să vină în adresa echipelor de creaţie de la Radio Moldova. Acestea conţin aprecieri şi urări sincere, reflecţii, percepţii şi definiţii ale unor sentimente care pot fi trăite departe de casă alături de Radio Moldova.

Comentarii