Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

30 Oct. 2020 / 17:02

Mesaj din diasporă: Radio Moldova ne leagă spiritual de ţara noastră

Radio Moldova ne leagă spiritual de ţara noastră. Graiul părinţilor, poveştile copilăriei şi muzica populară sunt valori apreciate de conaţionalii noştri stabiliţi peste hotare. „La vatra jocului”, „Povestea de seară” lecturată cu măiestrie de artiştii din Moldova, noutăţile din ţară, „Scrisori pentru acasă” sunt emisiunile ascultate cu mult dor departe de casă. „Fiecare dintre ei este un exemplu prin ceea ce face, prin curajul pe care şi l-au asumat atunci când au decis să îşi schimbe viaţa”, ne-a destăinuit jurnalista Oxana Gherman Roşca, cea care se află în comunicare permanentă cu diaspora.

Conaţionala noastră Angela Mutruc, stabilită cu traiul în Germania, ne destăinuie astăzi cum Radio Moldova i-a marcat copilăria, dar şi cum, aflată departe de casă, o ajută să menţină legătura cu ţara de baştină.

„Cu postul Radio Moldova am o legătură foarte strânsă încă din perioada în care locuiam în Republica Moldova. Fiind plecată de 24 de ani din ţară, prin intermediul postului naţional de radio menţin legătura spirituală cu ţara mea de baştină. Ascult cu mare drag ultimele noutăţi, emisiunile muzicale, „Ora copiilor” şi „Povestea de seară” împreună cu nepoţeii. În special, o legătură strânsă o am cu emisiunea „Scrisori pentru acasă”. În numele organizaţiei noastre, vă aducem calde urări de bine. Vă mulţumim pentru toate emisiunile pe care le realizaţi. Mulţumiri întregii echipe de realizatori şi tehnicieni. Vă dorim mult succes în continuare în realizarea emisiunilor. La mulţi ani!”, a declarat Angela Mutruc.

Olga Coptu, stabilită în Ucraina, asociază postul naţional de radio cu baştina. Cu Radio Moldova a crescut şi trăieşte şi astăzi. Aici, la Radio Moldova, este locul în care revine mereu cu drag. Aici găseşte nu doar o echipă de oameni, dar prieteni, adevăraţi profesionişti, care îşi fac munca cu abnegaţie şi dăruire.  

„Pentru mine, la fel ca şi pentru mulţi alţi radioascultători, Radio Moldova înseamnă baştina, ţara în care m-am născut şi am crescut. Îmi aduc şi azi aminte cum, în fiecare dimineaţă, tata pornea Radio Moldova cu volum tare. Noi, copii fiind, ne trezeam cu acel crainic care anunţa: „Aici, Radio Moldova! Este ora şapte!”. Astea sunt amintirile din viaţa mea. Ori de câte ori revin acasă, vin cu drag şi la Radio Moldova, pentru că îmi este dor de voi, de oamenii care sunteţi mereu alături de noi, cei care aţi informat mereu despre activităţile diasporei, cei care, pur şi simplu, ne scrieţi şi ne întrebaţi: ce mai faci?. S-au legat prietenii şi am devenit o adevărată familie între cei plecaţi şi cei rămaşi acasă, graţie Radio Moldova. Mulţi ani tuturor!”, a spus Olga Coptu.

Plecată de mulţi ani în Statele Unite ale Americii, Elena Dragalin spune că astăzi are posibilitatea să asculte Radio Moldova doar on-line. Chiar şi aşa, de la mii de kilometri distanţă, Radio Moldova poartă mereu pe undele sale ultimele noutăţi şi realizări obţinute de conaţionalii noştri stabiliţi în State, lucru pentru care, azi, Elena Dragalin îi mulţumeşte. La fel ca şi alţi conaţionali, Elena spune că a crescut cu Radio Moldova la streşina casei. Astăzi, ea asociază postul naţional de radio cu anii săi de copilărie şi cu anii de tinereţe ai părinţilor săi.

„Pentru mine Radio Moldova rămâne o verigă de legătură cu baştina şi îi sunt recunoscătoare pentru oportunităţile oferite de a vorbi radioascultătorilor despre localitatea de baştină, Bădragii Noi, şi proiectele realizate acolo. În aşa fel, parcă le vorbesc o dată în plus consătenilor mei, care urmăresc cu regularitate Radio Moldova, în special emisiunile dedicate diasporei. Le doresc succese mari tuturor jurnaliştilor care şi-au dedicat cariera instituţiei Radio Moldova şi au rămas integri. Pentru asta vă mulţumim! La mulţi ani, Radio Moldova!”, a urat Elena Dragalin echipei Radio Moldova.

La ceas aniversar, cu un mesaj de felicitare video adresat echipei Radio Moldova a venit şi conaţionala noastră stabilită în România, Bucureşti, actriţa Irena Boclincă.

„La mulţi ani, Radio Moldova, de aici, din Bucureşti. Radio Moldova pentru mine înseamnă copilărie, ţara mea unde m-am născut, unde m-am format ca şi personalitate. Vă zic un sincer la mulţi ani. Emisiuni frumoase în continuare, colaborări noi, oameni tineri în radio, pentru că au un aer proaspăt şi multă sănătate. La mulţi ani, Radio Moldova!”, ne urează Irena.

Cu gânduri bune şi sincere felicitări adresate echipei Radio Moldova a venit astăzi, la nouă decenii de activitate, şi conaţionala noastră stabilită în Belgia Adriana Rotaru. Spune că de Radio Moldova o leagă zilele de copilărie, nopţile şi zilele interminabil de lungi pe care le petrecea la bunicii de la Soroca. Aşa a crescut Adriana Rotaru la fel ca şi generaţii întregi de moldoveni care au legat, încă din copilărie, relaţii deosebite cu Radio Moldova.

„Şi în prezent ne leagă o prietenie frumoasă cu Radio Moldova prin intermediul emisiunii Oxanei Roşca. Ţin să îi mulţumesc pe această cale, pentru că ne ajută să ajungem la inimile oamenilor. Să aveţi inspiraţie, să creaţi lucruri frumoase. Vă doresc ascultători fideli şi sănătate!”, spune Adriana Rotaru.

Timp de nouă decenii de activitate, Radio Moldova a crescut, a educat şi a format opinii. De aici au plecat în viaţă jurnalişti renumiţi, oameni de artă. Radio Moldova era prezent în casele tuturor. Pe câmp, în casă sau în curte, în zi de sărbătoare sau de muncă, oamenii ascultau Radio Moldova. Scriitorul Iurie Bojoncă, stabilit în Italia, îşi aduce aminte: copil fiind, asculta povestea de seară cu marele actor Eugen Ureche. Radio Moldova i-a marcat copilăria, ca şi întreaga viaţă de altfel.

„Cu ocazia marcării a 90 de ani de la fondarea Radio Moldova, vreau să felicit pe toţi colaboratorii postului de radio, fiindcă un post de radio devine al nostru prin vocea şi prin sentimentele celor care lucrează acolo. Dacă vine vorba să marcăm o aniversare a unui post de radio, atunci gândul mă duce la ceea ce a făcut acest post de radio pentru generaţiile din Republica Moldova. Primul impact al copilului din noi cu povestea de seară, apoi cu teatrul la microfon, apoi cu scrisori pentru acasă, apoi cu albumul duminical. Vreau să remarc o calitate deosebită a echipei care lucrează la acest post de radio de a ţine contact şi legătură cu cetăţenii, chiar dacă ei se află departe de casă.  Aşa noi, cei plecaţi, nu pierdem legăturile cu rădăcinile noastre. Radio Moldova este de o importanţă inestimabilă. La mulţi ani, Radio Moldova!”, spune Iurie Bojoncă.

Cu o felicitare inedită au venit actorii de la Teatrul de animaţie „Noi”, înfiinţat în Atena de conaţionala noastră Olga Martînova. „Multă sănătate, emisiuni şi noutăţi frumoase, cu scrisori de acasă” – asta a urat echipa Teatrului „Noi” echipei Radio Moldova.

Cea care dă viaţă „Scrisorilor pentru acasă”, trimise cu drag şi dor de conaţionalii noştri aflaţi peste hotarele ţării, cea care asigură puntea de comunicare între diasporă şi ţara de origine, cea care le este alături, care face cunoscută lumii întregi realizările şi proiectele conaţionalilor noştri de peste hotare, este Oxana Gherman Roşca, colega noastră de la Radio Moldova care, din 2009 încoace, trudeşte cu sârguinţă şi abnegaţie pentru a aduce, în fiecare duminică, în casele dumneavoastră interviuri cu cei plecaţi departe. Şi pentru că până azi am răsfoit scrisorile trimise de moldovenii aflaţi în afara ţării, astăzi realizatoarea emisiunii „Scrisori pentru acasă”, Oxana Gherman Roşca, le scrie o scrisoare conaţionalilor aflaţi peste hotare, interlocutorilor cu care a interacţionat de-a lungul anilor.

„Le mulţumesc conaţionalilor noştri pentru deschiderea lor, pentru faptul că acceptă să îşi deschidă sufletul nu doar în faţa mea, dar şi în faţa ascultătorilor şi să facă publică povestea lor de viaţă lumii întregi. Or, trebuie să recunoaştem că acest lucru nu este deloc simplu. Cu fiecare emisiune, ei, de fapt, îmi predau o lecţie. Fiecare dintre ei este un exemplu prin ceea ce face, prin curajul pe care şi l-au asumat atunci când au decis să îşi schimbe viaţa la 360 de grade”, spune Oxana Gherman Roşca, realizatoarea emisiunii „Scrisori pentru acasă”, de la Radio Moldova.  

Radio Moldova este postul de radio care vorbeşte şi simte în limba ta, oriunde te-ai afla.

Comentarii