Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

19 Oct. 2020 / 11:52

Marina Ursachi, moldoveanca care a reuşit să se afirme în SUA

A încercat „gustul” străinătăţii acum 11 ani, când a hotărât să plece în Statele Unite ale Americii ca să adune bani de buzunar. Era studentă la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” şi credea în visul american, care în timp nu a întârziat să se realizeze. Vorbim despre tânăra moldoveancă Marina Ursachi, cea care prin povestea ei de viaţă ne demonstrează că totul este posibil dacă îţi doreşti cu adevărat.

Vine dintr-o dinastie de farmacişti – profesie pe care a îndrăgit-o de mică. Ajunsă pe „tărâmul tuturor posibilităţilor”, a încercat să se regăsească în tot felul de profesii, dar totuşi nostalgia anilor în care profesase în calitate de farmacistă în Republica Moldova îşi spuneau încet-încet cuvântul. Într-o zi şi-a luat inima în dinţi şi a hotărât să îşi echivaleze diploma de licenţă obţinută în Republica Moldova. A fost greu, îşi aminteşte Marina, dar a meritat efortul.

„Purtam în suflet nostalgia profesiei mele de farmacist. După ce muncisem o vară întreagă ca chelneriţă, ca ospătăriţă, am hotărât că trebuie să revin la vocaţia mea. Aşa am ajuns la New York, pe strada în care se vorbea rusa. Am intrat din farmacie în farmacie cu un rezumat şi cineva m-a luat la muncă. Aşa am ajuns să locuiesc la New York. Un pic mai târziu a venit şi sora mea”, a spus Marina Ursachi, în cadrul emisiunii „Moldovenii de pretutindeni”, de la postul public de televiziune Moldova 1.

Alături de ea, sora sa, se simţea în imensul oraş american, New York, ca acasă. I-a luat mult timp până a ajuns să simtă, la mii de kilometri distanţă, confortul de acasă şi căldura pe care acestea o presupun. „Fiind cu sora mea împreună, m-am simţit cumva ca acasă acolo. La momentul acela ne era foarte bine împreună şi cumva pe negândite, nevorbite, am ales ambele să rămânem în state”, mai spune moldoveanca.  

Îşi aduce şi astăzi aminte acea primă zi în care a călcat pe pământ american. „Şocul a fost primul care şi-a spus cuvântul”, spune amuzată Marina. În timp, însă, în ţara care este supranumită şi „ţara tuturor posibilităţilor”, conaţionala noastră şi-a găsit rostul în viaţă. S-a angajat, şi-a întemeiat o familie şi s-a stabilit. Acolo se regăseşte, acolo viaţa este dinamică, acolo nu există discriminare, acolo este ţara în care eşti tratat la fel.

„Am ales să emigrez în state pentru că acolo niciodată nimeni nu te înjoseşte. Chiar dacă eşti chelner sau eşti farmacist, ţi se adresează cu aceeaşi formă de respect. În SUA, foarte multă lume e şocată de unde venim, de câte limbi vorbim şi de ce profesii avem”, mai spune moldoveanca.

Departe de casă, dar cu gândul mereu la cei dragi rămaşi aici, în Republica Moldova, Marina Ursachi face tot posibilul ca şi copilul ei să obişnuiască şi să nu uite limba strămoşilor ei – limba română.

„Îmi doresc ca copilul meu să ştie de unde vine, de unde îi sunt rădăcinile. Aici avem multe tradiţii şi valori, care merită a fi transmise mai departe”, a mai spus Marina Ursachi.

Comentarii