Ştiri

Sursa imaginii: zdg.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

02 Aug. 2020 / 15:10

Iurie Cojocaru, moldoveanul care a adunat zeci de istorii din străinătate într-o carte

A plecat în străinătate „într-o glumă”. A dorit să adune bani de buzunar pentru a putea termina studiile de doctorat în teologie pe care le făcea la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, dar, cu timpul, ceea ce părea „o glumă” a devenit realitatea pe care o trăia. Toate încercările de a se întoarce în Republica Moldova pentru a-şi crea un viitor sigur aici, acasă pentru el, dar şi familia lui au eşuat, spune Iurie Cojocaru. Cunoaşte efectele emigrării încă de mic copil, când mama sa era nevoită să meargă la muncă peste hotarele ţării pentru a-şi putea întreţine familia. Şi-a promis încă de atunci că îşi va aduce mama înapoi, acasă. Şi a reuşit. Doar că a trebuit să plătească acelaşi preţ – preţul străinătăţii. Marcat de istoriile conaţionalilor noştri de peste hotare, recent, Iurie Cojocaru a scos de sub tipar cartea „Istorii din străinătate” - o noutate editorială despre încercările prin care au trecut conaţionalii care au emigrat în condiţii greu de imaginat. Cât de dificil a fost acest drum pentru conaţionalul nostru, cum a ajuns să trăiască pe cont propriu experienţa de emigrant, dar şi cum a ajuns să-şi reflecte propria experienţă, dar şi cea a zeci de moldoveni plecaţi peste hotare în această carte, aflăm de la Iurie Cojocaru, protagonistul emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova.


Iurie Cojocaru este originar din satul Lozova, raionul Străşeni. A absolvit Facultatea de Teologie de la Craiova, iar în prezent este stabilit împreună cu familia sa în Marea Britanie. Istoria sa de emigrant începe de când a plecat la studii peste Prut. A fost însă marcat de acest fenomen încă din copilărie, de când mama sa a plecat la muncă peste hotare. Încă de atunci şi-a pus drept scopul să o aducă pe mama acasă, chiar dacă pentru asta a trebuit să accepte pâinea străinătăţii şi să trăiască pe cont propriu experienţa de emigrant.

„Străinătatea pentru mine a venit ca o glumă. Am venit aici în vacanţă. Niciodată nu mi-am propus să merg în străinătate să muncesc. Munceam acasă şi învăţam, iar aici am ajuns cu ajutorul unei cunoştinţe ca să îmi fac nişte bani de buzunar şi să mă întorc înapoi la studii, la Iaşi. Eram atunci anul I la doctorat, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Am fost pus oarecum în faţa faptului împlinit, eu având nişte experienţe nu foarte bune cu Republica Moldova de a mă angaja acolo, de a munci, de a avea un viitor acasă. Am avut patru încercări de a mă reîntoarce acasă pentru ca să rămân, dar, nu am reuşit. Mai mulţi factori m-au determinat să rămân aici. Întâi de toate pentru că mi-am întâlnit jumătatea, mi-am întemeiat o familie, avem doi copii, dar şi pentru că am muncit şi muncesc şi acum”, spune Iurie Cojocaru.

Spune că mereu şi-a dorit să rămână acasă, or, sentimentul de patriotism pentru ţara sa natală nu l-a lăsat niciodată. Fiind student în anul II la Chişinău, a primit oferta de a-şi continua studiile la Craiova. A acceptat fără să stea pe gânduri, spune Iurie. Însă şi-a pus tot atunci şi o condiţie – să revină acasă atunci când absolveşte. Şi da, s-a ţinut de cuvânt. Doar că, revenit acasă, s-a izbit de o realitate dură şi neprielnică „tinerilor de atunci”, mai spune moldoveanul, fapt care l-a determinat să apuce din nou calea străinătăţii.

„Nu mi-am propus niciodată să plec. Mereu mi-am dorit să rămân acasă. Cred şi credeam că sunt un patriot, care nu-şi părăseşte ţara. În anul doi de studii la Chişinău am obţinut o bursă în oraşul Craiova. Nu am ezitat nicio secundă să plec în România să îmi fac studiile, singura condiţie fiind de a mă întoarce acasă să aplic ceea ce avea să învăţ mai târziu în România. Venirea şi angajarea mea au eşuat însă din cauza serviciilor prost plătite. După doi ani de muncă acasă, observam că situaţia în loc să fie mai bună, se înrăutăţea. Aşa că am revenit în România. Atunci, în 2010, după un an de doctorat, s-a produs o ruptură. Mama în perioada respectivă era peste hotare şi marea mea dorinţă a fost ca să o aduc pe ea acasă şi să plec eu. Mama este acum acasă, este bine, deci am reuşit”, menţionează Iurie Cojocaru.

„Străinătatea îţi dă bani, dar îţi fură restul. Îţi fură totul”, spune Iurie Cojocaru. Chiar şi aşa, tânărul moldovean spune că, deocamdată, nu se va întoarce acasă. Însă, atât el, cât şi familia sa au lăsat portiţa inimii deschisă, pentru ca vreodată, când lucrurile de aici vor lua o întorsătură pozitivă, când tinerii specialişti vor fi apreciaţi la justa lor valoare, iar munca depusă remunerată deopotrivă, să se poată întoarce acasă.

Şi pentru că deja de ani de zile trăieşte pe propria-i piele experienţa de emigrant, conaţionalul nostru a scos recent de sub tipar cartea „Istorii din străinătate”, care include peste 40 de istorii ale moldovenilor plecaţi peste hotarele ţării, experienţa pe care au trăit-o în străinătate, dar şi cum aceasta i-a marcat.

„Atunci când am început să scriu cartea, să mă documentez asupra subiectului, mi-am dorit ca această parte a istoriei noastre şi a celor plecaţi să fie cunoscută în timp de nepoţii, strănepoţii noştri. Mi-am dorit şi ca cei de acasă să ne cunoască pe noi, cei plecaţi, să nu ne judece, pentru că unii dintre ei, nu toţi, ne judecă de ce am plecat, de ce am lăsat totul baltă. Eu cred că prin această carte ei vor afla prin câte dureri şi prin câte suferinţe au trecut cei plecaţi, îndeosebi cei plecaţi ilegal, în primul val de emigranţi. Este o filă din istoria noastră foarte durută. E despre trăirile prin care au trebuit să treacă cei plecaţi, dar şi cei rămaşi, momentele de despărţire trăite de mamele plecate peste hotare şi de copiii acestora, încă mici, rămaşi acasă. Sunt nişte tragedii trăite de neamul nostru. Foarte multă lume îmi spune că plânge când citeşte cartea. Sunt istorii adevărate, care merită a fi cunoscute”, declară Iurie Cojocaru.

Potrivit lui, toţi protagoniştii ale căror poveşti sunt reflectate în carte i-au devenit în timp ce le scria istoria buni prieteni. Le-a descoperit poveştile şi a făcut cunoştinţă cu ei pe o reţea de socializare, prin intermediul grupurilor pentru diaspora. Astfel, „Istorii din străinătate”, tipărită în două mii de exemplare, reflectă în cele 160 de pagini şi spune povestea a zeci de moldoveni din toate colţurile lumii, între care Cehia, Israel, Rusia, Grecia, Anglia, Portugalia, Italia, Spania, Germania, dar şi altele.

„Sunt foarte multe poveşti din diferite ţări. Experienţa a fost una pozitivă, iar efortul depus a meritat pe deplin. Prin intermediul cărţii, protagoniştii mi-au mulţumit pentru că le-am oferit posibilitatea să-şi deschidă sufletul şi inima şi să îşi spună povestea lor. A fost ca o spovedanie, ca o revelaţie. Mi-a plăcut foarte mult să lucrez la această carte”, mai spune Iurie Cojocaru.

Cartea scrisă de moldoveanul nostru traversează deja frontiere. Iurie Cojocaru spune că în luna august, curent, urma să lanseze cartea şi pentru publicul din Republica Moldova, acasă, eveniment amânat însă din cauza evoluţiei pandemiei de COVID-19. Totuşi, moldoveanul se pregăteşte pentru tipărirea celei de a doua ediţii a cărţii, în care doreşte să reflecte alte zece povestiri ale moldovenilor plecaţi peste hotarele ţării. „Istorii din străinătate” este disponibilă în librăriile de la Chişinău, dar şi on-line, mai spune autorul cărţii.

Comentarii