Ştiri

Sursa imaginii: Facebook/Ion Radu

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

18 Oct. 2020 / 16:11

Ion Radu, tânărul care visează să creeze locuri de muncă în Moldova

Originar din Străşeni şi absolvent la Universităţii de Petrol şi Gaze din Ploieşti, stabilit actualmente în Regatul Ţărilor de Jos, Ion Radu, protagonistul emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova, este unul dintre tinerii care, plecaţi în lumea mare, nu au uitat totuşi de ţara de origine. Cum şi când a început aventura sa cu străinătatea, ce i-au oferit experienţele din străinătate şi unde visează să le implementeze, aflăm în continuare.

Ion Radu este originar din Străşeni. După absolvirea liceului a ales să îşi urmeze studiile în România, la Ploieşti. Chiar dacă la început nu era sigur că vocaţia sa este ingineria, astăzi este ferm convins că aceasta este o meserie care te conectează la viitor. Specializarea pe care o are Ion Radu îi oferă un teren vast pe care să se afirme dincolo de hotarele ţării. El este implicat în proiecte ce au drept scop elaborarea display-urilor pentru automobile, ecrane de diferite mărimi, care oferă posibilitate atât conducătorilor auto, cât şi pasagerilor săi, să economisească timpul şi să îşi poată întocmi agenda sau să îşi verifice poşta în drum spre destinaţia aleasă. Ion Radu consideră că automobilele viitorului nu vor solicita atenţia conducătorului auto, iar acest lucru ne-ar ajuta să economisim timp şi energie. Bineînţeles că există şi anumite condiţii ca acest lucru să se întâmple, printre care fiind şi infrastructura bună a drumurilor.

„Jobul zi de zi pe care îl fac în Olanda fac parte din doua proiecte, de fapt. Noi dezvoltăm televizoare pentru automobile, facem calculatoarele de bord pentru maşinile care vor ieşi pe piaţă în 2021-2022. Sunt foarte interesante, foarte mari, dar şi foarte deştepte. De exemplu, dacă se întâmplă că şoferul adoarme la volan, dispozitivul îi poate da un semn de alarmă ca să se trezească. La elaborarea lor ţinem cont de toate aspectele de siguranţă, dar şi de impactul pe care îl pot avea asupra şoferului”, spune Ion Radu.

Chiar dacă conaţionalul nostru a reuşit să se realizeze dincolo de hotarele ţării, visul său este să creeze locuri şi condiţii de muncă europene în Republica Moldova.

„Aş vrea să vină cât mai repede acel moment în care să implementez tot ceea ce acumulez eu ca experienţă în Olanda sau alte ţări, în Moldova. Un vis al meu e să deschid o fabrică în oraşul Străşeni, unde să pot să dezvolt nişte produse, să ofer oamenilor posibilitatea să lucreze acasă, în altă atmosferă. Să le ofer lor ceea ce mi s-a oferit mie. Să fac în aşa fel încât oamenii să se simtă bine la locul de muncă”, mai spune Ion Radu.

Aflat la mii de kilometri depărtare de casă, tânărul moldovean spune că cel mai mult le simte lipsa părinţilor, or chiar şi la ani distanţă de la momentul plecării sale din Republica Moldova, ţara în care a crescut şi a copilărit ocupă un loc aparte în inima sa. „Mi-e dor de părinţi, de locul în care am crescut, de casa în care am copilărit, de străzi, de oamenii din sat”, conchide Ion Radu.  

Comentarii