Ştiri

Sursa imaginii: unimedia.info

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

28 Iul. 2020 / 10:17

Elena Dragalin, moldoveancă stabilită în SUA care nu-şi uită originile

Aflată la mii de kilometri depărtare de baştină, inima şi gândul îi e mereu acasă, la patrie, la satul de baştină, Bădragii Noi din Edineţ, pe uliţele căruia a copilărit. Revine aici mereu cu mare drag şi face tot posibilul ca să aducă în viaţa consătenilor săi noi oportunităţi şi posibilităţi. Se implică în proiecte sociale care au menirea să contribuie la dezvoltarea localităţii şi spune că, astfel, îşi doreşte să îmbunătăţească viaţa consătenilor. Al doilea an consecutiv se regăseşte în lista câştigătorilor de granturi oferite în cadrul Programului „Diaspora Engagement Hub”, destinat cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotare. Vorbim despre conaţionala noastră, Elena Dragalin, stabilită cu traiul în Statele Unite ale Americii. Cum reuşeşte să se implice atât de activ în viaţa comunitară chiar dacă se află de ani buni departe de casă, dar şi cum a reuşit să facă un număr impunător de consăteni să practice voluntariat în beneficiul localităţii de baştină, a încercat să afle jurnalista Oxana Gherman Roşca, realizatoarea emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova.


Participă în cadrul Programului „Diaspora Engagement Hub” al doilea an consecutiv, dar cu acelaşi entuziasm şi dorinţă de a schimba lucrurile în bine. Originară din satul Bădragii Noi, Elena Dragalin s-a stabilit în timp cu traiul în „ţara tuturor posibilităţilor” – Statele Unite ale Americii. Spune că dorul de casă, dar şi dragostea pe care o poartă atât meleagurilor natale, cât şi deopotrivă oamenilor din satul de baştină a determinat-o să se implice în viaţa comunitară şi să încerce, astfel, să readucă zâmbetul pe faţa consătenilor. Aşa se face că şi în acest an moldoveanca a reuşit să convingă reprezentanţii Biroului pentru Relaţii cu Diaspora (BRD) şi ai Cancelariei de Stat că proiectul propus de ea este cel care merită a fi finanţat.

A făcut „primul pas” în 2019, atunci când a câştigat un proiect ce prevedea salubrizarea localităţii, lucrări finanţate în cadrul Programului „Diaspora Engagement Hub”. „Totul a început de la un proiect ecologic, de salubrizare, dictat de situaţia nu tocmai bună în care se afla localitatea. Oamenii au fost interesaţi de acest subiect şi au depus tot efortul şi s-au implicat activ în realizare lui. Mulţi spuneau atunci că nu vom reuşi să menţinem ceea ce am obţinut. Dar timpul a arătat contrariul”, spune Elena Dragalin.

Succesul de anul trecut, dar şi entuziasmul concetăţenilor au motivat-o şi determinat-o să participe şi în 2020 la programul lansat de BRD şi Cancelaria de Stat. Astfel, din totalul de 19 dosare, cel depus de conaţionala noastră a ajuns să fie declarat câştigător. Potrivit Elenei Dragalin,  în cadrul acestui nou proiect vor fi create mai multe grupuri comunitare destinate tinerilor, migranţilor, femeilor şi persoanelor în etate.

„În satul meu de baştină s-au implementat prea puţine proiecte. Noi suntem la 220 de km de Chişinău, pe malul Prutului, într-un fel uitaţi de lume şi de ceea ce se întâmplă în capitală sau în centrul ţării. În ultima vizită pe care am făcut-o m-am convins de necesitatea creării acestor grupuri. Îmi doresc astfel să „trezesc” interesul comunităţii pentru a se implica mai activ în acţiuni care ar putea să îmbunătăţească viaţa oamenilor din sat şi care ar putea da un aspect plăcut localităţii”, mai spune Elena Dragalin.



Spune că dificultatea cea mai mare cu care se confruntă rămâne a fi scepticismul şi dezamăgirea oamenilor care cred că e bine aşa cum este şi că nu se poate de făcut nimic pentru a îmbunătăţi lucrurile. „Această atitudine trebuie schimbată şi eu cred că noi, la Bădragii Noi, reuşim încetul cu încetul să progresăm în această privinţă. Entuziasmul cu care se implică, în special, comunitatea de tineri, dar şi a migranţilor îmi dă forţe şi mă determină să nu mă opresc aici”, menţionează moldoveanca.

Se mândreşte cu oamenii din Bădragii Noi şi spune că, chiar dacă sunt la început de cale, uniţi şi cu un scop comun bine definit vor ajunge să aducă în satul de baştină confortul şi bunăstarea.

„În Bădragii Noi locuiesc nişte oameni minunaţi, care atunci când văd că este o idee bună sau un proiect de care va beneficia întreaga comunitate, se implică. Iar atunci când se adună mai mulţi oameni buni – reuşeşti. Noi suntem încă la început, dar sunt sigură că vom realiza mult mai mult, iar încet-încet oamenii din sat vor începe să creadă că este posibil de a fi schimbate lucrurile în bine”, a mai spus Elena Dragalin.

Amintim că, şapte proiecte din 19 depuse au reuşit să obţină finanţare în cadrul Programului „Diaspora Engagement Hub”, finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltarea şi Cooperare. Acestea vor fi finanţate cu suma de 40 de mii de lei şi, respectiv, 50 de mii de lei.

Comentarii