Ştiri

Sursa imaginii: facebook// Doina Raţa

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Diaspora

14 Aug. 2020 / 08:50

Doina Raţa, artista revenită la baştină pentru a colora viaţa copiilor din Moldova

Doina Raţa sau Doina-Alexandra este beneficiară a programului „Diaspora Engagement Hub” (DEH).Tânăra are studii jurnalistice obţinute la Cluj, are o afacere în Germania, dar a revenit în ţară pentru a colora viaţa copiilor de la noi. De doi ani, conaţionala noastră implementează un proiect artistic destinat copiilor din Moldova intitulat „Aventurile fetiţei cu surprize”, detaliile acestuia fiind prezentate în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova, realizată de jurnalista Oxana Gherman-Roşca.

„Proiectul intitulat „Aventurile fetiţei cu surprize” este un proiect pentru copii, e o inspiraţie de pe teritoriul Germaniei, unde am fost stabilită aproximativ zece ani. Acum încerc să implementez lucruri noi în Republica Moldova şi, cu ajutorul acestui proiect pe care l-am câştigat, am reuşit să aduc proiectul fetiţei cu surprize, un proiect inspiraţional pentru părinţi şi copii, unde învăţăm tot felul de jocuri, ne folosim de puterea imaginaţiei ca să facem lucruri frumoase şi lucruri foarte utile pentru dezvoltarea copiilor din Republica Moldova”, a menţionat Doina Raţa.


Sursa foto: facebook.com/FetitacuSurprize

Doina povesteşte că a reuşit să facă paşi foarte frumoşi în această direcţie cu ajutorul calităţilor sale de jurnalistă. Combinând experienţa din Germania a reuşit să aducă acest spectacol muzical în atenţia moldovenilor de acasă, a reuşit să se facă văzută în mediul online, pe canalul de youtube al fetiţei cu surpize, care la fel a fost lansat prin intermediul acestui proiect.

„Anul trecut am câştigat acest grant, care ne-a ajutat să ne pornim. Anul acesta ne bucurăm din nou de susţinere financiară şi putem să facem lucruri frumoase pentru copii. De aceea, urmează un spectacol muzical online, din cauza că a venit această pandemie peste noi, însă am avut timp să ne gândim şi să facem ceva mai original şi mai inventiv. Ne-am transpus în mediul online unde urmează să postăm un spectacol pentru copii”, a spus Doina.

Sursa foto: facebook.com/FetitacuSurprize

Pentru moment, se pregătesc intens toate dansurile pentru copii, toate melodiile destinate publicului, acestea fiind deja scrise cu mesajul pe care neapărat trebuie să îl tansmită.

„Copiii noştri nu trebuie să uite să fie politicoşi, să spună cât mai des mulţumesc sau te iubesc, tot felul de lucruri care sunt utile şi o să-i ajute să ajungă oameni cu o poziţie bine determinată, pentru că noi suntem cei care îi motivăm să aibă încredere în ei, să meargă spre ceea ce ei doresc şi să nu uite că emoţia din inimioară este foarte importantă şi anume acea intuiţie trebuie ascultată ca să faci lucruri frumoase. Schimbarea lumii întregi începe de la fiecare din noi ”, a relatat tânăra.

În spatele proiectului „Aventurile fetiţei cu surprize” stă o echipă „măricică”, spune Doina, din care fac parte oameni talentaţi din Republica Moldova. Este vorba de Ianuş Ţurcanu, care scrie textele pentru spectacol, Valentin Delinschi, care are rolul unui copil mofturos. Din echipă mai fac parte un grup de dansatori ghidaţi de coregraful Igor Munteanu. Sandu Gorgos este cel care scrie muzică pentru toate spectacolele fetiţei cu surprize. Pentru a face toate emisiunile cât mai interactive şi mai amuzante, în spatele imaginilor se află o echipă de filmare.

„Am marea onoare să lucrez cu oameni foarte talentaţi din Republica Moldova. Dacă vreţi să faceţi un proiect frumos, trebuie să vă luaţi de mână cu mulţi profesionişti în domeniu şi să faceţi ca scopul să devină realitate”, povesteşte Doina Raţa.

Doina spune că fiind fiica lui Alexandru Raţa, unul din producătorii mai multor vedete din ţară, de la o vârstă fragedă a îndrăgit microfonul. Deşi a plecat peste hotare, s-a reprofilat, creativitatea a făcut-o să revină în ţară şi să creeze ceva frumos pentru cei de acasă.

„Eu fiind născută într-o familie foarte creativă am avut ocazia să ţin microfonul în mână, fiind prezentatoare la început. M-am înscris la Facultatea de jurnalism din Cluj şi am revenit în Republica Moldova cu foarte multe iniţiative, doar că perioada respectivă nu era atât de favorabilă ca să-mi implementez toate proiectele. Plus, mai venise un moment din viaţa personală la care am dat prioritate şi am plecat în Germania. Acolo m-am reprofilat, am reuşit să dezvolt propria afacere. Dacă în inimă ai creativitatea, asta te urmăreşte toată viaţa, de aceea am dat prioritate acestei laturi. Astfel am reuşit să câştig grantul pentru proiectul fetiţei cu surprize”, a spus Doina Raţa.


Sursa foto: facebook.com/FetitacuSurprize

Menţionăm că programul Diaspora Engagement Hub (DEH) este implimentat de Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Biroului Relaţii cu Diaspora.

Comentarii