Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol/promedica24.ro

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

29 Iul. 2020 / 14:43

Doi moldoveni stabiliţi în Israel au lansat un ghid pentru îngrijirea bătrânilor

Noie şi Lilia Rotaru, doi moldoveni stabiliţi în Israel, au lansat un ghid pentru conaţionalii noştri care îngrijesc sau doresc să îngrijească persoane în etate la domiciliu peste hotarele ţării. Ghidul este alcătuit din şapte capitole, care vizează diverse domenii, inclusiv medicina, psihologia, asistenţa socială, jurisprudenţa etc. şi a fost tipărit graţie unui grant oferit în cadrul Programului „Diaspora Engagement Hub”, lansat de Biroul Relaţii cu Diaspora şi Cancelaria de Stat. Potrivit lui Noie şi Liliei Rotaru, beneficiari ai programului din acest an, ghidul a fost conceput în vederea îmbunătăţirii abilităţilor şi competenţelor îngrijitorilor de vârstnici veniţi din Republica Moldova.

A ajuns în Israel acum mai bine de şase ani. A lăsat facultatea de litere la care era absolvent al anului trei, fiind tentat de propunerea de a deveni îngrijitor pentru persoanele în etate din Israel. Recunoaşte că, aşa cum această meserie îi era străină, a fost nevoit să se confrunte la început de cale cu mai multe probleme. Şi pentru că le-a trăit pe pielea lui din plin, Noie Rotaru îşi dorea de mai mult timp să elaboreze un ghid-călăuză pentru moldovenii care vor alege să muncească peste hotarele ţării în acest domeniu sau pentru cei de acasă care au în îngrijirea lor persoane în etate.

„Unii îngrijitori care vin nu ştiu la ce vin de fapt. Ei cred că noi culegem bani de undeva din grădină. Nu! Este o muncă enormă şi este o muncă ce nu este mulţumită. Munca nu constă doar în a îngriji sau a face ordine. Aici este şi aspectul psihologic, dar şi cel social. Noi ne-am dorit să uşurăm munca pentru îngrijitorii noştri şi, totodată, vrem să ducem faima moldovenilor în Israel şi în lume ca fiind specialişti calificaţi şi oameni muncitori”, a declarat Noie Rotaru în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova.

Potrivit lui, mulţi dintre îngrijitorii străini care ajung să aibă în grija lor persoane nu îşi cunosc drepturile, iar alţii nu cunosc cum de fapt se îngrijeşte o persoană în etate. Or, după cum afirmă Noie şi Lilia Rotaru, foarte mulţi dintre aceşti vârstnici suferă de boli cronice sau au anumite lacune sau necesităţi caracteristice vârstei, pe care trebuie să le îngrijeşti corespunzător. Această stângăcie de care dau dovadă unii îngrijitori poate fi explicată prin lipsa experienţei de muncă în domeniu, necunoaşterea profesiei şi incompetenţă, pregătire insuficientă din punct de vedere teoretic, mai spun cei doi moldoveni. Acest lucru poate avea consecinţe drastice asupra sănătăţii fizice şi mentale atât a vârstnicului, cât şi a îngrijitorului.

„Majoritatea persoanelor vârstnice care necesită îngrijire suferă de boli neuro-psihice. De aceea şi am pus denumirea „ABC-ul de îngrijire a persoanelor în etate”, pentru că informaţia din ghid, aspectele de îngrijire sunt sistematizate într-o ordine logică, care ajută ca îngrijirea să fie una corectă şi corespunzătoare nu doar vârstei, dar şi afecţiunii şi gradului de gravitate al bolii. A fost interesant să cunosc această lume a vârstnicilor, ce este specific, ce simptome au, sau ce îngrijiri necesită vârstnicul în caz de anumite boli caracteristice vârstei”, a declarat Lilia Rotaru în interviul acordat jurnalistei Oxana Gherman Roşca, realizatoarea emisiunii „Scrisori pentru acasă”, de la Radio Moldova.

Ghidul „O altă viaţă lângă noi. ABC-ul de îngrijire a persoanelor în etate” a fost tipărit în 110 exemplare. Toate au ajuns în şcolile şi bibliotecile din Republica Moldova. Ghidul a fost elaborat în parteneriat cu medici neurologi, psihologi, terapeuţi etc. atât din Republica Moldova, cât şi din Israel. Deocamdată, acesta se găseşte doar în limba română, însă urmează să fie tradus şi în alte limbi.

„A fost o muncă de lungă durată, intensă şi asiduă. Ghidul îi va fi de ajutor îngrijitorului sau unui potenţial îngrijitor care urmează să meargă în Israel, pentru că tratează subiecte nu doar din punct de vedere teoretic, dar şi practic această meserie”, a mai spus Lilia Rotaru.  

„Mulţumesc pe această cale BRD, care ne-au ajutat să publicăm acest ghid, care va fi de ajutor nu doar moldovenilor care vor să devină îngrijitori în Israel, dar şi celor care îngrijesc de persoane în etate în Republica Moldova sau în alte ţări în care există acest serviciu”, a mai menţionat Noie Rotaru.  

Ghidul „O altă viaţă lângă noi. ABC-ul de îngrijire a persoanelor în etate” a fost elaborat şi publicat în cadrul Programului „Diaspora Engagement Hub”, destinat diasporei.

Comentarii