Ştiri

Sursa imaginii: timpul.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Diaspora

01 Aug. 2019 / 17:22

Cetăţenii moldoveni stabiliţi în Belarus vor avea dreptul la pensia pentru limită de vârstă

Guvernul a aprobat negocierea unui Aranjament administrativ pentru aplicarea Acordului dintre Republica Moldova şi Republica Belarus privind securitatea socială, relatează Mesager.

Prin acest document statele se obligă să asigure persoanelor dreptul la pensie chiar şi în condiţiile în care nu au realizat pe propriul teritoriu stagiul minim de cotizare necesar pentru calcularea pensiei, acesta fiind de 15 ani in Republica Moldova, dar îndeplinind această condiţie prin totalizarea perioadelor de asigurare în ambele state.

Astfel, la calcularea pensiei va aplica legislaţia naţională.

„Rolul acestui aranjament constă în stabilirea condiţiilor şi procedurilor de colaborare şi comunicare între autorităţile şi instituţiile statelor părţi în vederea aplicării Acordului. Astfel, se prevede despre modalitatea schimbului de formulare, documente şi informaţii necesare pentru stabilirea dreptului la prestaţii de asigurări sociale persoanelor îndreptăţite, Prevederile aranjamentului vor oferi dreptul la pensii persoanelor care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate de muncă în Republica Moldova şi, sau, în Republica Belarus”, a declarat Ala Nemerenco, ministra Sănătăţii.

În prezent sunt semnate acorduri similare cu Federaţia Rusă, Ucraina, Azerbaidjan, Uzbekistan şi cu 13 ţări din UE. În Republica Belarus locuiesc peste 3500 de persoane originare din Republica Moldova, dintre care 2795 sunt cetăţeni ai ţării noastre.

Comentarii