Ştiri

Sursa imaginii: noi.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Diaspora

03 Apr. 2020 / 15:30

Cei 180 de cetăţeni moldoveni, blocaţi pe aeroportul din Praga, sunt în drum spre casă

UPDATE: Cei 180 de moldoveni care au fost blocaţi, timp de o noapte, pe Aeroportul Internaţional din Praga, au ajuns astăzi acasă cu o cursă charter autorizată de Guvern. Cătălina Vieru, o conaţională din Cehia, a menţionat într-un interviu pentru Radio Moldova că biletul de avion pentru a reveni acasă l-a procurat din gară, de la o agentie de turism. Plecarea era pentru 31 martie, dar a fost anunţată din timp că s-a amânat zborul cu două zile. Moldoveanca şi-a dat seama că ceva nu este curat la mijloc şi a solicitat să i se restituie banii, însă agenţia de turism a refuzat. Ajunşi pe aeroport, în data de 2 aprilie dimineaţa, moldovenii au fost anunţaţi că din nou cursa se amână cu câteva ore. Scenariul s-a repetat în continuu, până când au ajuns la miezul nopţii, iar autorităţile cehe le-au oferit paturi pliante pentru dormit şi hrană. Cătălina Vieru era deja urcată în avion când a oferit interviu pentru postul nostru de radio.

„Cei 180 de cetăţeni moldoveni, care urmau să zboare la Chişinău cu o cursă charter din Cehia, dar au rămas blocaţi pe aeroportul din Praga, sunt în drum spre casă”, a declarat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării europene, Oleg Ţulea, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit ministrului, blocarea moldovenilor pe Aeroportul din Praga „nu a fost o problemă creată de Ministerul Afacerilor Externe, nu a fost o problemă creată de Guvern, dar cetăţenii vor fi ajutaţi să ajungă acasă”, spune Oleg Ţulea, relatează Mesager.

Potrivit lui, ieri s-a discutat cu ministrul ceh de Externe şi cu misiunea diplomatică a Republicii Moldova din Praga pentru a găsi soluţii de cazare şi hrană pentru moldovenii blocaţi pe aeroport, a mai spus ministrul.

Oleg Ţulea precizează că pentru acest zbor, la fel ca şi în cazul zborului din Paris, agentul economic a vândut bilete fără a fi autorizat de Comisia pentru Situaţii Excepţionale.

Pe 30 martie, 220 de moldoveni au rămas blocaţi pe Aeroportul din Paris, după ce cursa charter la care au procurat bilete nu a fost autorizată. După mai bine de 24 de ore petrecute pe aeroport, pasagerii au ajuns acasă cu curse charter autorizate.

Comentarii