Ştiri

Sursa imaginii: publika.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Diaspora

03 Mai 2019 / 14:25

Atmosfera caldă de acasă, promovată printr-un proiect la Cioreşti

Autorităţile şi Asociaţiile de băştinaşi din Cioreşti şi Ciuciuleni învaţă să valorifice tradiţiile şi locurile pitoreşti, inclusiv în rândul diasporei. Astfel, şi-au propus să promoveze locurile pitoreşti din zonă şi au organizat atelierul „Facem oale şi sarmale”. Evenimentul a fost transmis on-line şi a putut fi vizionat şi de către băştinaşii care muncesc peste hotare, relatează Moldova 1.

Cei care au plecat din localitate, dar şi cei prezenţi la atelier, şi-au reamintit tradiţiile străbunilor din perioada sărbătorilor pascale.

La Cioreşti, meşterul popular Zaharia Triboi, a demonstrat cum se fac oale din ceramică neagră care, mai apoi, au fost duse la Ciuciuleni, acolo unde patru generaţii de femei au pregătit diverse reţete de sarmale nelipsite de sărbători de pe mesele moldovenilor.

„Cucoşii modelau orice jucărie, modelau pe degete, m-am gândit de ce să nu fac la roată, am încercat o variantă, două şi până la urmă mi-a reuşit”, a spus Zaharia Triboi.

„Noi avem scris un proiect transfrontalier, care a trecut prima etapă, se preconizează să construim o şcoală de ceramică, unde protagonistul principal şi meşterul va fi Zaharia Triboi şi feciorul lui Adrian Triboi”, a declarat Valeriu Guţu, primarul comunei Cioreşti.

Atelierul face parte din conceptul „Obiceiuri on-line de ACASĂ”, iniţiat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu suportul financiar al Guvernului Elveţiei.

Comentarii

Ultimele Ştiri

Gunoiştile, sursă de poluare a apelor

Ştiri / Social

01 Iun. 2020 / 18:00

Gunoiştile, sursă de poluare a apelor

Ocniţa: Un depozit frigorific a fost cuprins de flăcări

Ştiri / Regional

01 Iun. 2020 / 16:15

Ocniţa: Un depozit frigorific a fost cuprins de flăcări

Proiectul legii ONG-urilor, păreri împărţite

Ştiri / Politic

01 Iun. 2020 / 16:06

Proiectul legii ONG-urilor, păreri împărţite

Vezi arhiva