Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Diaspora

31 Mar. 2020 / 14:31

Ambasada Republicii Moldova în Elveţia este în legătură permanentă cu moldovenii care vor să vină acasă

Deşi numărul moldovenilor care muncesc în Confederaţia Elveţiană şi ar dori să revină acum în Moldova nu este atât de mare, Ambasada ţării noastre la Geneva, responsabilă şi pentru instituţiile ONU, este în contact permanent cu conaţionalii noştri, oferindu-le informaţia necesară, relatează Radio Moldova Actulităţi.

„Reprezentanţa Republicii Moldova pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite care are şi misiunea de Ambasadă în Confederaţia Elveţiană a publicat formularul pentru persoanele care vor să plece acasă. Aceste date sunt trimise imediat la Chişinău unde se vede felul în care cetăţenii pot fi ajutaţi să ajungă acasă. Angajaţii Ambasadei sunt pe fir zilnic pentru a ghida şi ajuta persoanele interesate”, a relatat Margareta Donos.

Cazurile de infectare cu COVID-19 este în creştere în Confederaţia Elveţiană, numărul acestora fiind deja peste 15 mii. În acest context, jurnalista spune că autorităţile elveţiene întreprind mai multe măsuri.

„Ministrul Sănătăţii şi chiar Consiliul Federal felicită populaţia pentru respectarea regulilor şi numeroaselor restricţii impuse deja de două săptămâni, chiar dacă se mai înregistrează unele cazuri de încălcări nu prea grave. În Elveţia a venit frigul de iarnă, iar populaţia parcă se bucură de această schimbare bruscă care a început la sfârşit de săptămână, administraţiile locale se pregăteau să interzică parcurile pentru plimbări, mai multă lume a auzit avertismentul dar şi vântul foarte rece au făcut ca frecventarea parcurilor să fie la nivelul acceptat de cei care decid la acest capitol şi în continuare ele vor rămâne accesibile pentru plimbări”, a spus jurnalista.

Totodată aceasta a menţionat că reprezentanţa Elveţiei pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite cu sediul european la Geneva a adresat o notă tuturor organizaţiilor internaţionale, reprezentanţilor ţărilor membre pe lângă ONU şi alte organizaţii internaţionale privitor la închiderea frontierelor ţării şi deciziile luate de consiliul Federal pentru protejarea populaţiei în legătură cu virusul COVID -19 .

„Se stipulează ca au dreptul să traverseze frontieră pentru a intra în ţară doar cetăţeni ai Elveţiei, cetăţeni ai Uniunii Europene, dar cu anumită categorie de permis de reşedinţă şi specialişti în domeniul sănătăţii în posesia unei vize Shengen. În afara acestor categorii persoanele chiar dacă sunt în posesia unei vize nu vor fi lăsate să intre în ţară. Consiliul Federal a suspendat procesul de acordare a vizelor până la 15 iunie anul curent”, a precizat Margareta Donos.

Jurnalista mai povesteşte că totul în jur este pustiu, iar pentru a ieşi se respectă regimul special aprobat de autorităţi.

„Palatul Naţiunilor s-a baricadat în spatele Porţilor metalice înalte de parcă ar vrea să sperie virusul agresiv, o singură poartă este accesibilă, procedură pentru a intra pe teritoriul Organizaţiei Naţiunilor Unite este o premieră absolută. Frumosul parc este pustiu, vechiul palat al Naţiunilor este pustiu, ai impresia că este o clădire abandonată într-o linişte îngrijorătoare. Pentru a ieşi se respectă acelaşi parcurs cu aceleaşi reguli din ultimele zile”, a mai spus jurnalista Margareta Donos.

Elveţia a raportat primul caz, în oraşul Ticino, de la graniţa cu Italia la data de 26 februarie. La momentul actual Elveţia este una dintre ţările cele mai afectate de Coronavirus, cu 15.475 cazuri confirmate şi 295 de decese.

Comentarii