Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

18 Noi. 2020 / 19:31

Alina Răcilă, conaţionala noastră care candidează la alegerile locale din Danemarca

De la munca la ferma de vaci - candidată la alegerile locale din Danemarca care urmează să aibă loc în 2021. Acesta este parcursul impresionant al unei tinere originare din Republica Moldova care a dovedit, prin exemplul său, că atunci când îţi doreşti ceva cu adevărat, nimic nu îţi poate sta în cale. Astăzi vă propunem să o cunoaşteţi pe Elena Răcilă, protagonista emisiunii „Scrisori pentru acasă”, realizată de Oxana Gherman Roşca şi să descoperiţi, alături de noi, emoţiile unei poveşti de viaţă adevărate trăite de tânăra moldoveancă.

Parcursul tinerei care a mers în Danemarca în luna de miere acum şapte ani impresionează cu adevărat, iar curajul său de a înfrunta greutăţile este de apreciat. Chiar dacă s-a născut la oraş, Alina acceptă munca la ferma de vaci în Danemarca, această oportunitate fiind printre puţinele oferte de muncă pentru migranţii care nu cunosc limba daneză. Nu i-a fost viaţa în roz, cu atât mai mult că între timp familia i se mărise. Cu toate acestea, concetăţeana noastră a mers cu paşi mici spre realizări mari. Astfel a ajuns studentă la facultatea de medicină, având deja o diplomă de studii superioare, de psihopedagog, iar în 2021 va candida la alegerile locale în regiunea în care e stabilită în Danemarca.

„Când am ajuns în Danemarca, vorbeam limba engleză doar eu şi pentru noi a fost clar şi evident că nu sunt foarte multe posibilităţi de a găsi un job, pentru că în Danemarca se vorbeşte limba daneză. Este populară şi engleza, dar totuşi nu este limba de stat şi nu este limba vorbită de absolut toţi danezii. Am început să ne căutăm de lucru pe la ferme de vaci, ferme de porci”, îşi aminteşte Alina.

Începutul într-o ţară străină pentru ei a fost greu, spune Alina Răcilă. Munca o începeau la ora două noaptea. Îngrijeau peste 200 de vaci şi viţei despre care nu cunoşteau mai nimic.  

„Eu sunt fată de la oraş. M-am născut şi am crescut la Chişinău. Nu pot să descriu acum acel şoc pe care l-am trăit atunci când la ora două noaptea sau dimineaţa a trebuit să ne trezim ca să mergem la muncă la fermă. Îngrijeam aproximativ 200 de capete de vaci mature, despre care a trebui să învăţ totul de la zero - cum se îngrijesc, cum se tratează, cum se mulg etc”, spune Alina Răcilă.

În scurt timp au înţeles că pot şi trebuie să facă ceva mai mult. Aşa au început să studieze limba daneză. „Ziua munceam la fermă, iar după muncă studiam daneza”, mai spune Alina Răcilă.

La scurt timp a rămas însărcinată. După un an de concediu de maternitate a început să studieze intens limba ţării pe care o îndrăgise între timp. Voia să progreseze, voia să facă şi să practice ceea ce îi plăcea mai mult – psihopedagogia. Totuşi, şi aici a întâmpinat nenumărate impedimente.

„Când am început să cunosc mai bine limba daneză, m-am gândit să schimb domeniul şi să folosesc diploma obţinută în Republica Moldova. Am trimis la şcoli, grădiniţe, aziluri pentru bătrâni CV-ul şi scrisori de intenţie. La scurt timp, aproximativ 200 de scrisori de intenţie au venit înapoi cu răspuns negativ, dar eu nu m-am lăsat. Am revenit la fermă, dar am ales să fac ceea ce îmi plăcea cu adevărat. Eram specializată în îngrijirea viţeilor. După o săptămână am primit un job de traducător. Atunci am început o altă viaţă”, spune Alina Răcilă.

Aşa a început să cunoască oameni noi, să lege noi prietenii şi să descopere lucruri neştiute despre Danemarca, pe care mai târziu avea să le folosească în avantajul său. Astăzi, Alina Răcilă învaţă medicina în Danemarca şi spune că îşi doreşte să devină asistentă medicală. Pandemia de COVID nu o sperie, ba mai mult, o motivează să fie mai bună, să înveţe cu mai multă sârguinţă pentru ca, într-o bună zi, să se poată alătura „îngerilor în alb” care luptă cu inamicul invizibil, tratând şi salvând vieţi omeneşti.  

Şi chiar dacă deja de şapte ani este stabilită în Danemarca, chiar dacă acolo i s-au născut copiii şi acolo se vede peste ani, Alina Răcilă spune că îşi iubeşte patria, ţara în care a crescut, în care s-a format ca personalitate.

„Îmi iubesc foarte mult ţara, patria, Moldova. Oriunde m-aş afla, o am în inima mea. Nu uit pentru nicio clipă unde m-am născut, unde am crescut”, mai spune Alina.

Comentarii