Ştiri

Sursa imaginii: adevarul.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

14 Mar. 2019 / 15:00

Uniunea Scriitorilor din Moldova a făcut bilanţul anului literar 2018

Au cules rodul activităţii de creaţie - vorbim despre membrii Uniunii Scriitorilor din Moldova, care au făcut bilanţul anului literar 2018, în care au apărut peste o sută de cărţi de diferite genuri. Criticii literari, care au avut misiunea de a lectura volumele, s-au referit la valoarea acestora, relatează Moldova 1.

„Anul literar vizează în primul rând producţia de carte şi e bine să avem o viziune de ansamblu. Pentru a putea contura această viziune e nevoie să facem discuţii, dialoguri, chiar polemici. Au apărut în jurul la 100 de cărţi”, a declarat preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu.

Cele mai multe apariţii au fost în genul poeziei, le-a lecturat criticul literar, Mircea V.Ciobanu, care a ajuns la o concluzie. 

„A fost anul bogat dacă ne referim la cantitate. Poezia cu siguranţă nu ar trebui să fie multă, ar trebui să fie plină, să fie alta decât cum s-a scris. Avem poezie cam de tot felul, de la cea tradiţională, cum îi spunem noi ironic, până la cea mai modernă pliată pe realităţi şi care ar putea să concureze cu cele mai bune modele din tot spaţiul românesc”, a menţionat Mircea V.Ciobanu. 

Maria Pilchin, critic literar, susţine că şi în domeniul prozei avem o creştere.

„Avem o creştere în domeniul dat, dar e vorba de cantitate. Dacă ne referim la cum scriu prozatorii noştri, atunci intervin nişte clasificări. Cred că câţiva buni îi poţi număra pe degete şi e normal să se întâmple într-un an. Aş spune, Iulian Ciocan şi  Oleg Serebrian m-au cucerit cu prozele lor”, a precizat Maria Pilchin.

Moni Stănilă s-a referit la volumele de eseuri, publicistică, iar Dumitru Crudu a analizat creaţia tinerilor scriitori. Cărţile pentru copii au fost citite şi apreciate de scriitorul Ianoş Ţurcanu.

„Pot să constat cu bucurie că literatura pentru copii trăieşte şi au apărut nume noi. Creaţiei pentru copii, ca întotdeauna, îi este caracteristic acea frumuseţe,  splendoare, melodicitate şi apropiere de copiii”, afirmă Ianoş Ţurcanu.

„Anul literar înseamnă nu doar producţia de carte, mai înseamnă şi manifestările pe care le organizăm aproape săptămânal la Uniunea Scriitorilor, participarea scriitorilor noştri la diverse manifestaţii naţionale şi internaţionale”, a specificat Arcadie Suceveanu.   

După această dezbatere despre apariţiile editoriale ale anului, urmează etapa a doua. Un juriu din şapte persoane va selecta cele mai valoroase cărţi şi autori, care vor urca pe podium la Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din luna iunie. 

Comentarii