Ştiri

Sursa imaginii: tvrmoldova.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

21 Feb. 2019 / 12:58

Un album dedicat artistului Eugeniu Ureche, apărut în Programul de editare a cărţii Naţionale

Eveniment editorial care face dreptate unei mari personalităţi care a marcat şi rămâne în istoria culturii naţionale! Vorbim despre Albumul „Eugeniu Ureche. Teatrul nu se termină nicio dată”, care readuce în circuit importante dimensiuni ale talentului în care a excelat distinsul maestru: a fost actor dramatic, solist de operă, cântăreţ de operetă, interpret de muzică populară, regizor, scenograf, pictor, sculptor, bijutier. Imagini şi comentarii le regăsim în volumul apărut în Programul de editare a cărţii Naţionale, relatează Moldova 1.

„Sigur că partea în care a excelat cu adevărat Eugeniu Ureche: actoria, nu poate fi conservată într-un album, dar mai există oameni care şi-l amintesc în roluri, care au crescut cu arta domniei sale şi atunci la acea memorie vie se adaugă şi acest album spre neuitare”, a declarat scriitorul Emilian Glaicu-Păun.

Ideea de a-şi manifesta în acest fel respectul faţă de legenda scenei naţionale i-a venit lui Petru Hadârcă după sărbătorirea în 2017 a aniversării de un secol de la naşterea lui Eugeniu Ureche. Atunci a fost inaugurată la teatrul naţional „Mihai Eminescu” o expoziţie de pictură, bijuterii realizate de regretatul actor.

„Mi-a venit ideea să realizăm un album pentru că mi-am dat seama că Eugeniu Ureche, dar şi alte personalităţi ale teatrului naţional, sunt necunoscute în alte domenii, pasiunile lor, unde îşi încărcau energiile pentru a crea spectacole”, a declarat directorul teatrului naţional „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă.

S-au bucurat nespus de apariţia albumului rudele apropiate, iar nepoata Liliana a venit la eveniment cu o bijuterie plăzmuită de celebrul bunel.

„Tot ce făcea el, făcea acasă şi eu am fost martoră, mă uitam, mai luam câte o petricică, mă jucam şi iată acum am ajuns să port cu mândrie aceste bijuterii. Când am luat în mână acest album - parcă am vorbit cu bunelul. Mulţumesc tuturor”, a declarat nepoata artistului, Liliana Ureche.

„O întâmplare foarte frumoasă pentru că Eugeniu Ureche nu a avut în viaţa lui atâta atenţie şi din partea editurilor şi din partea autorităţilor. A fost aşa, ţinut la perete,cu toate că avea toate regaliile posibile, l-a salvat talentul”, a spus artistul poporului, Vitalie Rusu.

„Tot ce am făcut, am făcut pentru liniştea sufletului meu-am pictat revelaţiile dimineţilor, melancoliile serilor, singurătăţile de toamnă", se destăinuia peste ani artistul.

„Dacă altă dată am crezut că artele plastice erau doar un refugiu pentru acest mare actor, acum înţelegem că, de fapt, el avea o mare vocaţie faţă de această zonă a artelor plastice. Şi probabil, atunci când a fost nevoit să se retragă mult prea devreme din teatru, în plină forţă, şi-a găsit liniştea interioară tocmai aici”, a menţionat directorul Muzeului de Artă, Tudor Zbârnea.

Eugeniu Ureche s-a născut în 20 martie 1917 în Hârtopul Mare, judeţul Orhei. Marele actor a decedat în ianuarie 2005.

 

Comentarii