Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Cultură

13 Sep. 2020 / 19:51

Tineri de pe ambele maluri ale Prutului au participat la concursul „Pe aripile muzelor”

Pasionaţi de poezie şi de recital, mai mulţi tineri din Republica Moldova, dar şi din Iaşi au participat la concursul „Pe aripile muzelor", organizat de Teatrul „Veniamin Apostol" din Soroca. Concursul a ajuns la cea de-a şaptea ediție, iar în acest an, evenimentul a avut loc online. Fiecare participant a recitat câte o poezie la alegere şi una din opera poetului Arhip Cibotaru, care în acest an ar fi împlinit vârsta de 85 de ani, relatează Mesager.

Tinerii talentați în arta lirică au concurat la cele două compartimente ale concursului: „Autori", cu poezie și proză la alegere și „Declamatori", unde participanții au prezentat texte din creația scriitorului Arhip Ciubotaru.

Ilinca Tăureanu este o elevă din satul Mîndîc, raionul Drochia, iar poezia „Privighetoare personală" de Arhip Ciubotaru i-a adus premiul întâi. „Îmi place foarte mult să recit, am participat la acest concurs cu gândul că poate o să fiu premiată şi aşa, pe neaşteptate, am obţinut locul întâi cu recital, deci. a fost neaşteptat", a spus câştigătoarea.

Temele poeziilor și eseurilor prezentate la concurs variază de la lumea copilăriei până la emoțiile și gândurile provocate de nefericita pandemie, care a perturbat ritmul obișnuit al vieții umane. Valeria Banu din raionul Donduşeni spune că prin intermediul poeziei îşi creează o lume aparte, în care îşi dă frâu liber imaginaţiei. "La început a fost greu, dar apoi a început a veni inspiraţia despre poezii şi am decis să particip. Compun singură din clasa întâi", a menţionat participanta.

Potrivit directorului teatrului, în acest an, pandemia de Coronavirus a dictat schimbarea regulilor de concurs.

„Este un concurs, care se află la a şaptea ediţie şi un concurs, care a ieşit dincolo de hotarele Sorocii. Avem participanţi şi de la Bălţi, Străşeni, Căuşeni, studenţi de la Iaşi, de la Drochia sau din Suruceni. Participanţii au fost invitaţi pentru un recital în parcul Eminescu, dar am ajuns în scuarul teatrului unde vom înmâna premiile şi diplomele", a povestit directorul Teatrului „Veniamin Apostol", Petre Popa.

Premianţii au primit în dar cărţi, cu care îşi vor îmbogăţi biblioteca personală.

Comentarii