Ştiri

Sursa imaginii: bucurestifm.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

16 Feb. 2019 / 20:03

„Timpul se desface în lumină” - carte dedicată poetului Grigore Vieru

Un popas de suflet prilejuit de aniversarea a 70-a de la naştere l-a transformat într-o evocare a regretatului mare poet Grigore Vieru - vorbim despre Anişoara Cebotari, preşedinta filialei Chişinău a Societăţii culturale „Plai mioritic”, care a lansat o carte, apărută în Canada, un album şi un florilegiu de imagini documentare video despre Grigore Vieru, relatează Moldova 1.

„Timpul se desface în lumină”, a apărut la Toronto graţie distinsei scriitoare şi jurnaliste, compatrioata noastră Maria Tonu, pe care Anişoara Cebotari a cunoscut-o doar pe reţelele de socializare. Le-a unit dragostea pentru Grigore Vieru, dar şi respectul Mariei Tonu pentru faptele Anişoarei Cebotari.

„Mi-a editat această carte cu prilejul jubileului şi-i mulţumesc dumneaei şi editurii din Canada. În afară de cartea „Timpul se desface în lumină”, am şi un album cu poze, un documentar, din cele 100 de ore am selectat ce e mai valoros, să privească lumea, să-l vadă din alt punct de vedere: cântând, supărat, mai puţin supărat, pentru că Vieru se supăra numai atunci când era vorba că „Greu facem Unirea”, spune Anişoara Cebotari, preşedinta Societăţii culturale „Plai mioritic”.

„Anişoara Cebotari are o calitate, este prietenă cu toţi cei buni, emană foarte multă înţelepciune. A  fost una dintre cele mai bune prietene a lui Grigore Vieru şi a scris această carte cu sufletul, e necesară pentru istorie, ea este cronicar al acestui timp”, a declarat scriitorul Nicolae Dabija.

De drag de Grigore Vieru, dar şi de Anişoara Cebotari, ajunsă la o aniversare, s-au reunit la Chişinău şi membrii Societăţii culturale „Plai mioritic Iaşi – Chişinău - Cernăuţi” de peste Prut.

„Manifestaţia pe care Anişoara o face în memoria lui Vieru până la urmă coincide şi cu ziua ei de naştere, aşa se întâmplă că sunt două zile vecine. Anişoara face parte din cercul de români basarabeni pe care i-am cunoscut după 1990, începând cu Podul de Flori din 6 mai şi cercul s-a lărgit. De fiecare dată când vine la Iaşi provoacă o sărbătoare”, susţine Vasile Fluturel, scriitor din Iaşi.

În frumoase haine naţionale bucovinene şi buchete tricolor a venit s-o felicite oamenii dragi din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava.

Sala Bibliotecii Transilvania era plină cu lume care admira şi obiectele croşetate de protagonistă, diplomele de excelenţă, au descoperit-o într-o carte excepţională „Moldova, oameni, locuri, bucate şi vin”, în care inimoasa Anişoara Cebotari demonstra  alte talente.

„Arta culinară face parte tot din arta frumosului, e o pasiune veche şi îmi place să gătesc pentru prieteni”, a menţionat Anişoara Cebotari.

 

 

Comentarii