Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

23 Mar. 2019 / 15:57

„Teatrul care ne uneşte - album ce face bilanţul celor patru Reuniuni ale Teatrelor Naţionale Româneşti

„Teatrul care ne uneşte” - este titlul frumos şi adevărat al albumului ce face bilanţul celor patru Reuniuni ale Teatrelor Naţionale Româneşti, evenimente de anvergură ce s-au înscris armonios în peisajul cultural al toamnelor din Chişinău. Noua apariţie, îngrijită de Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” şi unul dintre iniţiatorii Proiectului „Reuniunii Teatrelor Naţionale”, a apărut cu sprijinul financiar al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, relatează Moldova 1.

Spectacolul „Gaiţele” a fost prezentat la reuniunea din toamna trecută de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Au evoluat la Chişinău 12 teatre naţionale de pe cele două maluri ale Prutului. Miracolul din scenă, dar şi bucuria spectatorilor de a vedea fenomenul teatral contemporan le descoperim în Albumul „Teatrul care ne uneşte”.

„Un album al neuitării, o carte rămâne mult timp şi poate fi răsfoită, îţi poţi aminti de acele clipe care au zburat  ca un fulger, pentru noi şi pentru spectatori au fost clipe de mari emoţii”, a declarat Petru Hadârcă.

Sunt prezentate fotografii şi comentarii la spectacolele teatrelor ce au evoluat la Chişinău, iar primele  pagini ale albumului ne duc în 2014, atunci când a fost  lansat proiectul care a pregătit terenul pentru prima reuniune din 2015, şi anume „Teatru românesc la Bucureşti şi Chişinău”.

„Atunci când am făcut schimb de turnee dintre cele două teatre, noi am deschis stagiunea la Bucureşti, pe urmă a venit la noi Teatrul Naţional din Bucureşti cu spectacolul „Dineu pentru proşti”. În album sunt prezentate şi impresiile spectatorilor care au fost alături de noi la reuniunile teatrale, dar şi în contextul proiectului „Teatrul Unirii”, celălalt proiect de suflet, a menţionat Petru Hadârcă.

Graţie reuniunii, inima teatrului românesc bate la Chişinău, notează scriitoarea Larisa Turea, iar altă spectatoare fidelă, Tamara Cristei, este de părere că prin acest eveniment Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” a devenit o axă a lumii culturale, un spaţiu condensat de artă teatrală vie şi autentică.

Albumul „Teatrul care ne uneşte”, dar şi alte ediţii legate de istoria Teatrului Naţional din Chişinău vor fi lansate pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului şi a Unirii Basarabiei cu România. În aceeaşi zi istorică, seara va avea loc premiera spectacolului „Sfatul Ţării”- o coproducţie a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi şi a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.

Comentarii