Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

18 Sep. 2020 / 13:06

Stagiunea concertistică 2020-2021, inaugurată la Sala cu Orgă

După jumătate de an de comunicare cu publicul  prin concerte online, aşteptate şi apreciate de melomani, pe reţelele de socializare a avut loc în sfârşit şi un prim eveniment cu spectatori. În atmosfera înălţătoare a sonorităţilor muzicii clasice, în aer liber, cu aplauze binemeritate, la Sala cu Orgă a fost inaugurată  stagiunea concertistică 2020-2021, relatează Moldova 1.

„Ieşim în spaţiu liber cu un public mai puţin, dar respectăm rigorile. Am pregătit un progam foarte frumos: de la muzica barok la contemporană. Am antrenat solişti, formaţii artistice, orchestra naţională de cameră dirijată astăzi de Vladimir Andrieş, corul naţional de cameră, condus de Ilona Stepan”, a informat Larisa Zubcu, director Sala cu Orgă.

Inaugurarea stagiunii în asemenea condiţii reprezintă o provocare pentru muzicieni.

„Această deschidere înseamnă mai mult ca a doua naştere pentru noi muzicienii. Am emoţii pentru că noi cântăm pentru toată lumea, nu în sala în care ne-am obişnuit, noi cântăm afară”, a menţionat Ion Negură, laureat la concursuri internaţionale.

„Îmi place să ascult muzică şi, văzând pe internet anunţul, am zis că nu trebuie să ratez şansa aceasta”;
„Nu am mai avut ocazia să particip la un aşa eveniment”;
„Cred că, până ne permite anotimpul, este chiar o experienţă foarte interesantă. Suntem în mijlocul naturii şi aceasta e tot o cultură”, au spus spectatorii.

Şi spectatorii mai avizaţi au aşteptat cu nerăbdare evenimentul.

„Sunt blocată aici de jumatate de an, nu pot pleca în Lituania, înapoi acasă şi, cel puţin, un concert pot să văd, cu atât mai mult că dirijează soţul surorii mele: Vladimir Andrieş”, a relatat Lica Jelacheavicius.

Au savurat armoniile muzicii nu doar cei 50 de spectatori aranjaţi la distanţă, dar şi iubitorii muzicii din stradă, printre ei şi distinsul pianist Iurie Mahovici.

„Doar frumosul va salva viaţa. Sunt trist, deoarece noi ne-am deprins cu alte condiţii de evoluare scenică. Este mult zgomot în stradă, nu putem noi opri circulaţia, cu toate că ar merita pentru un astfel de concert să se închidă şi vreo stradă în Chişinău”, a declarat Iurie Mahovici, artist al poporului.

Încrezătoare în victoria binelui, Ilona Stepan se gândeşte la noua stagiune. 

„Va fi unul deosebit de precedentele, pentru că nu avem voie să avem sălile pline. Dă Doamne să avem public cât ne dau voie, pentru că acum va fi greu de readus publicul în sală. Cred că o să-l readucem, o să ne străduim foarte mult pentru asta”, a spus Ilona Stepan, director artistic Corul de cameră.

Din octombrie, cu respectarea tuturor rigorilor, muzicienii speră să evolueze în spaţiul Sălii cu Orgă, iar primul concert va avea loc în data de 8 octombrie cu prim-dirijorul Cristian Florea la pupitrul orchestrei de cameră şi violonistul Ilian Gârneţ, care va veni special din Germania.

Comentarii