Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Cultură

04 Aug. 2019 / 19:30

Se caută soluţii pentru relansarea cinematografiei moldoveneşti

Se caută soluţii pentru relansarea cinematografiei moldoveneşti. Subiectul a fost discutat în această săptămâna la o întrunire a regizorilor şi actorilor cu ministrul educaţiei, culturii şi cercetării, Liliana Nicolăescu - Onofrei. Pe lângă problema lipsei finanţărilor necesare pentru producţiile cinematografice de valoare, a fost discutat şi faptul că nu există nici scenarii bune, pentru că nu are cine le scrie, relatează Mesager.

„Există remarci cu privire la lipsa unor criterii foarte clare, anumite modalităţi de lucru care nu sunt înţelese de către toată lumea, de asemenea există probleme în ce priveşte educaţia sau pregătirea specialiştilor în domeniul cinematografiei”, a declarat ministrul Educaţiei, Liliana Nicolăescu-Onofrei.

Specialiştii din domeniu susţin că pe lângă lipsa resurselor financiare, o problemă stringentă este şi lipsa profesioniştilor, şi anume a scenariştilor.

„Scenarii nu avem. În viziunea mea asta este cea mai importantă problemă. Fiind că noi nu vom putea exportă un nou limbaj cinematografic. Noi stiluri, curente etc. Noi putem exportă istorii”, spune scenaristul, Mihai Poiată.

„Dacă vorbim din punctul de vedere al gestionării domeniului, asta înseamnă lipsa unei strategii foarte clare în domeniu, şi lipsa unei strategii vizionare. Noi suntem creativi, trebuie să vedem nişte soluţii creative, lipsa de transparenţă”, a menţionat producătorul de film, Valentina Iusuphodjaev.

Pentru anul 2019, guvernul a alocat în total 8 milioane de lei pentru cinematografie, dintre care 6 milioane pentru diverse proiecte, iar 2 milioane pentru cheltuielile Centrului Naţional de Cinematografie.

Comentarii