Ştiri

Sursa imaginii: moldova9.com

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

19 Mai 2020 / 16:00

Scriitorul Vlad Pohilă, condus pe ultimul drum

Cunoscutul scriitor, traducător şi publicist Vlad Pohilă a fost condus pe ultimul drum. Sicriul distinsului om de cultură a fost depus la Biserica Tuturor Sfinţilor de pe teritoriul Cimitirului Central din Chişinău, unde a fost înmormântat alături de alte mari personalităţi ale neamului, relatează Mesager.

Vlad Pohilă a fost un promotor şi apărător al valorilor româneşti şi al limbii române. Cei care au venit să-i aducă un ultim omagiu au vorbit cu durere despre viaţa şi activitatea lingvistului.

„Întrebat dacă e fericit, într-un interviu, a zis: Sunt un om fericit, sunt un om împlinit, pentru că fac ceea ce-mi place - limba română. A scris o mulţime de cărţi. Ultima carte a apărut în ziua când a încetat din viaţă, o vom lansa fără el”, a spus Lidia Culicovschi, directoarea Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.

„Multe drumuri am făcut cu el. Când lucram la albumul „Românii din jurul României”, îl invitam adeseori pe el. Atâta lume a învăţat de la el şi limba română. Atâtea emisiuni, sute de emisiuni şi mii de articole scrise despre limba română, despre neamul său”, a afirmat Vasile Şoimaru, deputat în primul Parlament.

„A fost o personalitate complexă, unică în spaţiul românesc, nu doar în Basarabia, cu atâtea capacităţi, cu atâtea limbi cunoscute. Un patriot asemeni lui Eminescu, el a luptat pentru un românism firesc, pentru care a luptat şi Mihai Eminescu”, a specificat Luminiţa Dumbrăveanu, jurnalistă.

Vlad Pohilă a decedat la vârsta de 67 de ani. Plecarea remarcabilului lingvist şi patriot lasă un gol imens în cultura naţională. Ministrul Educatiei, Culturii şi Cercetarii notează într-un necrolog că „Vlad Pohilă este unul dintre ultimii titani ai Renaşterii Naţionale. A fost nu doar lingvist şi scriitor de talie internaţională, dar şi un mare cunoscător al istoriei, culturii şi artelor”.

Condoleanţe şi rânduri memorabile despre valoarea lingvistului şi irecuperabila pierdere a acestui apărător al Limbii Române au exprimat pe reţelele de socializare reprezentanţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Uniunii Scriitorilor, Bibliotecii Naţionale şi ai Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, dar şi numeroşi oameni care au respectat şi admirat curajul şi verticalitatea regretatului lingvist.

Comentarii