Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

23 Ian. 2021 / 16:35

Scriitorul Mihail Gheorghe Cibotaru, petrecut pe ultimul drum

Personalitate notorie care a marcat cultura naţională, a promovat tinere talente, a fost ministru al Culturii, dar, în primul rând - om cu demnitate şi aleasă omenie. Aceste gânduri au răsunat la funeraliile regretatului scriitor şi om al cetăţii, Mihail Gheorghe Cibotaru, care a fost înmormântat astăzi la Cimitirul Central din capitală, relatează Mesager.

Harul scrisului, mărinimia sufletească, marea înţelepciune şi iubirea de neam au fost reperele destinului şi ale operei regretatului Mihail Gheorghe Cibotaru. A scris despre problemele şi lumea satului, despre ecologia mediului şi a spiritului.

„A lăsat în urma lui zeci şi zeci de cărţi de proză, publicistică, o carte de valoare a fost „Sârjoaca”, apoi un roman scris la sfârşitul vieţii - „Bătăuşul” - despre evenimentele din 7 aprilie 2009, dar şi un roman foarte dramatic - „Către voi, prin lumina întunericului” - despre drama pierderii vederii”, a declarat preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.

Timp de două decenii, Mihail Gheorghe Cibotaru a fost redactorul-şef al revistei „Moldova”.

Cuvinte de recunoştintă şi preţuire a adresat şi premierul interimar, Aureliu Ciocoi.   

„L-am cunoscut în perioada când eram student la Facultatea de ziaristică a Universităţii de Stat din Moldova. Şi tatăl meu, care a fost ziarist, a lucrat cu Mihail Gheorghe Cibotaru. O personalitate care a căutat să promoveze întotdeauna cultura veritabilă”, a specificat Aureliu Ciocoi.

Pentru fiii Eugen şi Dorin, tătăl lor nu a fost doar un părinte, dar şi un bun prieten.

„El fiind atât de bun şi blând cu toată lumea, parcă a vrut să plece în perioada aceasta a pendemiei, când totul e foarte modest. Şi aici a vrut să fie modest, de o modestie absolut unică”, susţine fiul Dorin Cibotaru.

„Mi s- a spus că ultimul lui cuvânt a fost mama. De fapt, mama e persoana pe care a venerat-o toată viaţa şi la ea se întoarce acum ca un fiu rătăcitor”, afirmă fiul Eugen Cibotaru.

Mihail Gheorghe Cibotaru s-a stins din viaţă pe 20 ianuarie, la vârsta de 86 de ani.

Comentarii