Ştiri

Sursa imaginii: radiochisinau

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Cultură

07 Aug. 2019 / 19:40

Scriitorul Emil Nicula ar fi împlinit 80 de ani de la naştere

O viaţă trăită prin artă” - zeci de cărţi, fotografii, fragmente din sute de emisiuni radio şi TV. Sunt rodul gândirii şi muncii regretatului scriitor Emil Nicula, care ar fi împlinit 80 de ani de la naştere. Personalitate a culturii naţionale, care s-a afirmat în diverse domenii: a fost poet, prozator, ziarist, actor, regizor la televiziunea naţională, redactor-şef la Radio Moldova şi a scris cărţi pentru toate vârstele, relatează Mesager.

„Emil Nicula a fost o personalitate polivalentă, complexă, a scris şi a activat în diverse funcţii, a abordat mai multe genuri în literatură, poezie, proză, eseu, a fost un regizor Tv remarcabil”, a spus vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor, Teo Chirica.  

Impresionantă a fost dragostea lui Emil Nicula pentru teatru. Credinţa în sublimul şi forţa  acestei arte a promovat-o  la radio şi televiziune.

„Emil Nicula a fost un mare iubitor de teatru, întotdeauna aducea actori buni la radio. De la începuturile colaborării noastre, eu îl invitam să citească versuri,,era un actor nemaipomenit”, a spus maestrul în artă, Olga Şveţ.

„Prima mea emisiune la televiziune a fost dirijată şi regizată de Emil Nicula, eu m-am mirat că eram prezentatoare la Radio şi nu la TV, mi-a explicat într-o zi cât alţii într-un an. A fost un om extraordinar,ne dorim ca el de acolo de Sus să vadă cât îl iubim”, a spus artista poporului, Tamara Berzoi.

Şi oamenii de teatru preţuiesc comunicarea cu Emil Nicula.

„Am avut şi eu un noroc: în viaţa mea a fost Emil Nicula, regizor la Radio, La televiziune, făcea emisiunea „În luminile rampei”, teatrul televizat „DialoG”. Dumnezeu l-a  înzestrat cu un diapazon foarte larg”, a spus artista poporului, Paulina Zavtoni.

„Noi comunicam cu sufletul, despre viaţă, despre artă, despre frumos. Emil a fost o personalitate prin felul său de a fi  şi a fost şi un mare copil aşa ne-a rămas în memorie, bun, blând, omul frumos cum spunea Dan Puric”, a spus artista poporului, Ninela Caranfil.

În acorduri muzicale îndrăgite de regretatul om de cultură participanţii i-au evocat faptele, au vizionat secvenţe din emisiunile realizate la Moldova 1 despre Emil Nicula, care s-a născut acum 80 de ani în satul Mereni, Anenii Noi.

Comentarii